Kovač: Brexit je primjer kako ‘političke elite’ koriste strah od nepoznatog u manipulaciji vlastitih građana

Goran Mehkek / CROPIX

Dejan Kovač, predsjednički kandidat na posljednjim izborima, na svom Facebook profilu oglasio se o Brexitu. Objavu prenosimo u cijelost.

Globalizacija je poput sile teže, možeš ne vjerovati u njenu “silu postojanja”, ali ako sjediš ispod “drveta globalizacije”, svejedno će ti jabuka pasti na glavu…
Ti imaš odluku – ne vjerovati i čekati da ti trule jabuke padaju po glavi ili posegnuti na vrijeme i ubirat plodove globalizacije. ?

Ovo se dogodi kada populizam prevlada…
Brexit je po meni eklatantni primjer kako “političke elite” koriste lažne činjenice i strah od nepoznatog u manipulaciji vlastitih građana…
Pad i slabljenje “Britanskog Imperija”, nije se dogodio u skorije vrijeme već je uzročno-posljedična veza upravo njegovog razvoja na nezdravim temeljima koji nisu bili u skladu sa tehnološkim razvojem.

Cijeli Imperij se povijesno temeljio na kolonijama, gdje su postojali samo tzv. “extracting” kapaciteti u primarnom i sekundarnom sektoru, koji sa tehnološkim razvojem nisu imali svoju razvojnu komponentu.



Kako se cijeli svijet selio prema tercijarnom i kvartarnom sektoru, gdje su istraživanje i razvoj glavni pokretači globalnog gospodarstva, njihovo Imperij se nije mijenjalo po adekvatnoj stopi, tako da imate današnju sliku.

Ekonomija je darwinizam, tko se ne mijenja – propada.

Ono što ljudi kod nas ne shvaćaju, jer smo indoktrinirani i nema nas tko educirati, a to je da nacionalizam nestaje sa porastom ekonomske snage.

Najbolji primjer za to je SADe, a uskoro će i EU preuzeti isti model. U SADu kad radiš za 150 000$ plaće u Amazonu u NYu, ne vežeš se baš puno za lokal-patriotske političare – senatore i gradonačelnike, jer sutra te Amazon pošalje u Los Angeles, a preksutra u Europu.

Koncept nacionalizma će slabiti kako bude rasla ekonomska snaga građana, jer će tvoje vlastito blagostanje određivati tvoja vlastita produktivnost, a ne lojalnost političarima. Upravo iz toga razloga, naši političari nas drže zarobljeni sa prevelikim državnim aparatom i ne žele liberalizirati mnoga tržišta, jer bi izgubili svoj moć…

Ovo neće naštetiti EU, ali će uvelike naštetiti upravo njima. Od kad je započela priča, kolege znanstvenici sa LSE, Oxford, itd. kukaju mi kako su im u perspektivi smanjena sredstva za istraživanja i suradnju (samo jedan od primjera).

U svijetu gdje bi zajedno trebali rješavati svjetske probleme poput gladi, borbe protiv raka, siromaštva, globalnog zatopljenja,itd. ovakvi potezi nas ne vode nigdje…

Komentari