Kotromanović: Sitne politike treba baciti u drugi red i biti častan i ponosan te respektirati predsjednika

screenshot N1

Bivši SDP-ov ministar obrane Ante Kotromanović komentirao je ovogodišnju proslavu obljetnice Oluje u Kninu.

Podsjetimo, za njegovog je mandata organiziran je veličanstven mimohod povodom 20. obljetnice VRO Oluja, a dogovorene su i rekordne mirnodobske nabavke vojne opreme te remont MiG-ova.

Kaže kako ne zna je li dobio pozivnicu, ali da ga je zvao predsjednik Republike Zoran Milanović i da će u Knin, barem nakratko, doći.

“Bila je moja ideja da napravimo prijem zapovjednika na taj dan kad smo krenuli u akciju, četvrtog”, rekao je Ante Kotromanović u N1 Studiju uživo.



“Ne znam što se ove godine dogodilo, mislim da bi trebalo napraviti standardni operativni postupak da se točno zna što se radi i kako se radi”, kaže dodajući kako iskreno misli da to već postoji i da bi samo trebalo raditi onako kako se radilo i prije.

“Postoji popis svih zapovjednika. Imamo i popis svih branitelja, to je lako organizirati. Ne znam na koji se način želi organizirati ta obljetnica u Kninu”, rekao je.

Kaže i da je moguće da se želi napraviti veću proslavu na okrugle obljetnice pa se možda i zbog toga smanjuje broj uzvanika u drugim godinama.

‘Nedolazak nije dobra poruka i dijeli branitelje’

“Ne vidim razlog zašto netko neće doći ako je pozvan i ima vremena. Ne kužim ljude koji javno govore da ne žele ići iz ovih ili onih razloga. To nije dobra poruka i dijeli branitelje. To treba zaboraviti bilo kakve podjele na dan oslobađanja Hrvatske. Mi smo se borili rame uz rame i bili braća po oružju. Sitne politike treba baciti u drugi red i biti častan i ponosan i respektirati i predsjednika Republike i ministra obrane, jednostavno, ljudi su izabrani i treba ih respektirati”, govori Kotromanović.

“MORH uvijek ima dobre namjere i ne vjerujem da današnje vodstvo, znam ovog ministra, ima loše namjere. Je li došlo do šuma u komunikaciji, ne znam”, kaže.

O izjavi Ljube Ćesića Rojsa da se radi o bojkotu, Kotromanović kaže:

Đakić, znamo svi, neće nitko plakati što on neće doći. Više zapovjednika je reklo da, ako dođe on, oni neće doći. Predsjednik korektno radi svoj posao, a što se tiče braniteljske populacije i danas, kao i kad je bio premijer, odaje im počast i cijeni njihovu ulogu u Domovinskom ratu. Meni ovaj dan nitko neće pokvariti pa ni Josip Đakić ni nitko drugi.”

“Nema šanse da mi ovaj dan itko pokvari, to se odbija od mene kao od santu leda”, ponavlja Kotromanović.

‘Kruljac je bio na čelu iznimne postrojbe koja je napravila fenomenalan posao’

Kotromanović kaže da one koji su činili zločine treba kazniti, ali da su postrojbe HVO-a koje je predsjednik odlikovao prošle godine “dobri dečki s kojima se borio rame uz rame”.

O dodjeli odlikovanja generalu Mladenu Kruljcu koji je pravomoćno osuđen, kaže kako za motive treba pitati onoga tko odlikovanje dodjeljuje.

“Kruljac je bio na čelu iznimne postrojbe koja je napravila fenomenalan posao u Bljesku. U tom kontekstu je definitivno zaslužio. Ovo drugo, neka svako nosi svoj križ.”

 

Komentari