Kotromanović odgovorio na napade predsjednice: Ona ni nakon pet godina nije naučila proceduru u službama

Bivši SDP-ov ministar obrane Ante Kotromanović ocijenio je u srijedu kako je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović najveća ugroza za sigurnosne službe, a prozvao ju je i da ni nakon pet godina mandata nije naučila proceduru u službama niti što pripisuje zakon.

“Jednostavno ne shvaćam, teško je prodrijeti u glavu naše Grabar-Kitarović. Ona ili ima loše savjetnike ili je pod stresom, ali po svemu onom što sam danas čitao, po meni je ona najveća ugroza za sigurnosne službe RH”, rekao je Kotromanović novinarima, komentirajući izjavu predsjednice o korupciji u obavještajnim službama.

Napomenuo je da je manje od dva mjeseca nakon što je postao ministar dobio anonimnu predstavku temeljem koje je komunicirao s uredom Vijeća za nacionalnu sigurnost, te su uputili nadzor u Vojnu sigurnosno-obavještajnu agenciju.

Nadzor je, kazao je, utvrdio da su se neke stvari događale i prije njega, odnosno za vrijeme HDZ–ove vlasti 2009, a temeljem tog nadzora je zajedno s DORH-om i krim policijom napravljeno “sve po proceduri”.



Predsjednica nema pojma kako funkcionira zakon

“Ponosan sam na takve stvari i nije mi jasno zašto ona sad proziva moju vladu kad smo mi ti koji smo otkrili i sve što treba napravili po zakonu. Nakon toga to više nije bilo u nadležnosti Ministarstva obrane i proces ide dalje. Gospođa očito ne zna zakon o službi, pet godina je predsjednica države i nema pojma kako funkcionira zakon, kako idu umirovljenja i nečasni otpusti”, rekao je Kotromanović.

Istaknuo je kako se po proceduri nakon završenog civilnog postupka, koji može potrajati i osam godina, sastaje Vojnostegovni sud koji eventualno može dati nečasan otpust časniku, dočasniku, generalu.

“Predsjednica je danas izgovorila grozne stvari očito popravljajući svoj gaf od jučer kad je prozvala SOA-u”, kazao je Kotromanović.

Ljuta je na službe jer su detektirale da se druži s ljudima sumnjiva morala

“Razumijem njenu frustraciju s obzirom na to da je ona ljuta na sigurnosne službe, koje su ju detektirale i otkrile kako se druži s ljudima sumnjiva morala”, poručio je.

Predsjednica Grabar-Kitarović je u srijedu, pojašnjavajući svoju izjavu sa sučeljavanja na HRT-u da se bori s korupcijom u sigurnosno-obavještajnom sustavu, optužila Kotromanovića da je kao ministar obrane zaštitio Darka Grdića i Ognjena Preosta od zasluženog nečasnog otpusta i omogućio im da uživaju visoku generalsku mirovinu, što je nazvala korupcijom najvišeg reda.

Komentari