Kosor kritizira SDSS u vladajućoj koaliciji: Oni i dalje misle da je to bilo etničko čišćenje

Screenshot N1

Bivša premijerka i Sanaderova nasljednica Jadranka Kosor komentirala je 26. obljetnicu Oluje, uvrede na Twitteru te politiku dužnosnika SDSS-a koji čine dio vladajuće većine i Vlade RH.

Jadranka Kosor koja je na Twitteru doživjela salve uvreda nakon što je na toj društvenoj mreži čestitala Dan pobjede, komentirala je situaciju.

“Moja uobičajena čestitka otkako sam na Twitteru… Na današnji dan imam potrebu čestitati Dan pobjede, po mom mišljenju najveći praznik. I jedna uobičajena, lijepa i mirna čestitka koja nikoga nije trebala izazvati, izazvala je salvu uvreda, nevjerojatne reakcije i od nekih jako poznatih osoba iz Republike Srbije s odvratnim uvredama” rekla je Kosor u Newsroomu N1.

Dodaje i kako su se na to su se nadovezali mnogi koji ponovno falsificiraju hrvatsku povijest.


“Kao da su mnogi zaboravili da je rat počeo ’91., kao da su zaboravili da je upravo oko Knina započeo rat, da je na tom području krenulo, da se ’91. dogodio Vukovar”, naglasila.

“Jedan dio svog okupiranog teritorija Hrvatska je oslovodila vojnom akcijom, a jedan dio smo onda rješavali mirnom reintegracijom”, rekla je te dodala:

“Cijeli svijet je rekao da smo na to imali pravo. Svaki narod, svaka međunarodno priznata država ima pravo osloboditi svoj okupirani teritorij. Taj dio povijesti bi trebalo ponavljati i o tome treba govoriti, upravo na današnji dan.”

‘Treba neke stvari raščistiti i u vladajućoj koaliciji’

Kosor je prozvala i članove SDSS jer smatraju da je Oluja bila etničko čišćenje. No pritom zaboravlja da su i u vrijeme Sanaderovog odnosno njezinog mandata, bili dijelom vladajuće koalicije.

“Nažalost, i u Hrvatskoj neki u Oluji vide etničko čišćenje kojeg nije bilo, što je na kraju rekao i Međunarodni sud u Haagu. Nažalost, o tome da je Oluja bila etničko čišćenje misle i neki ljudi, stranke koji su danas u vladajućoj poziciji. Tu mislim na stranku koju u Vladi predstavlja Boris Milošević i, dakako, na čelnika, gospodina Pupovca“, rekla je.

“Oni i dalje misle da je to bilo etničko čišćenje. U tom kontekstu treba neke stvari raščistiti i u vladajućoj koaliciji. Vidimo da ove godine potpredsjednik Vlade Boris Milošević nije došao u Knin. Ta politika gesta, simbola, to nije nije doba popudbina za budućnost. Ona se mora graditi na iskrenim odnosima. U svakoj vladajućoj koaliciji mora biti jasno je li Oluja bila pravedna vojna akcija na koju je Hrvatska imala pravo, a ja mislim da jest”, pojasnila je Kosor.

Na upit novinara kako  je Milošević rekao da ne osporava da je Hrvatska imala pravo osloboditi svoj teritorij, već da oni žele samo slobodu da govore o zločinima koji su se dogodili za i nakon Oluje, Kosor odgovara:

“Ali onda nikako i ni u jednoj situaciji i kontekstu ne može izjaviti da je operacija bila etničko čišćenje. Što se dogodilo poslije, to je nešto što jest bio pokušaj da se obezvrijedi akcija i svi koji su sudjelovali u tome nanijeli su štetu upravo sjajnim braniteljima i osloboditeljima koji su tu akciju izveli besprijekorno.”

Komentari