Korona nagrizla zdravstveni budžet. Trošak epidemije u 2020. godini će biti milijardu kuna

Korona je nagrizla zdravstveni budžet, a trošak epidemije u 2020. godini za HZZO će biti milijardu kuna, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

U samo tjedan dana troškovi zdravstvenog sustava vezani uz epidemiju koronavirusom narasli su za vrtoglavih 80,5 milijuna kuna, a, prema svemu sudeći, u narednom će razdoblju troškovi na tjednoj razini biti i značajno viši te bi ukupan trošak pandemije u zdravstvu do kraja godine mogao prijeći milijardu kuna, navodi dnevnik.

Prema podacima koje je dostavio Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO), ukupni troškovi vezani uz covid-19, a koji obuhvaćaju troškove testiranja, liječenja i naknada za bolovanja, u prvih šest mjeseci epidemije – preciznije, od 25. veljače do 2. rujna – iznosili su 258,2 milijuna kuna, a u posljednja tri mjeseca utrostručili su se.

Zaključno s 4. prosincem, troškovi su iznosili 766,3 milijuna kuna. S obzirom na epidemiološku situaciju, rast troškova je očekivan, no stopa rasta, na koju ukazuje analiza na tjednoj razini, viša je od one koju su stručnjaci predvidjeli.



Tako su u tjednu između 20. i 27. studenoga troškovi narasli za oko 50 milijuna kuna, a već u narednom tjednu iznosili su više od 80 milijuna kuna. Povećanjem broja oboljelih i hospitaliziranih, a time i testiranih, troškovi logično rastu pa je tako, primjerice, 2. rujna, kad smo također od HZZO-a tražili podatke kako bismo dobili uvid u stanje za prvih šest mjeseci epidemije, koronavirus HZZO stajao 258,200.823 kuna.

Nove podatke Jutarnji list prikupljao je posljednja tri tjedna, s obzirom na to da se ažuriraju svakog petka, a prema posljednjim podacima, od početka rujna do 4. prosinca, dakle u samo tri mjeseca, troškovi su porasli za čak 508,1 milijun kuna. Najveći izdatak i u prvom i drugom valu epidemije troškovi su testiranja, donosi Jutarnji list.

Komentari