Korlaet: 300 milijna eura za sanaciju je netragom nestalo, moramo početi koristiti EU fondove

Screenshot N1

Zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet komentirao je stanje u Sleskoj, dok je u tijeku sanacija štete uzrokovane pucanjem cijevi i poplavom.

“Bila je mirna noć. Cijev je popravljena, rupa zatrpana i sad su na terenu radnici zagrebačkih cesta koji popravljaju cestu. Sve bi trebalo bi biti završeno do petka navečer”, rekao je Korlaet.

Istaknuo je da u nedjelju bilo 19 prijava šteta, a jučer pet.

Korlaet je rekao i kako su građani sjeverno od Ilice dobili vodu, ali i da postoji rizik od ponovnog pucanja cijevi.“Rizik od ponovnog puknuća postoji. Magistralni vod je trasiran 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća, već je penzioner. Zagreb ima 3500 km vodovodne mreže. Svake godine se mijenja oko 2 posto ili oko 70 kilometara cijevi. Zvuči puno, ali nije baš puno. Mislimo taj postotak povećati”, rekao je Korlaet te dodao:

“Što se tiče dugoročnog plana, mislimo prijeći na hidraulični sustav. To je projekt koji se odvija kroz nekoliko desetaka godina”.

Zagreb svake godine ulaže četiri milijarde kuna za održavanje vodoopskrbne mreže. Kako je onda moguće da se događaju ovakve stvari poput pucanja cijevi na Selskoj?

“Što reći? Bivša administracija nije gospodarila novcem u maniri dobrog gospodara. Ova vlast će se ponašati odgoovrno i savjesno, prekidamo s konceptima koji su vrijedili do sada”, kaže Korlaet.

Na pitanje što se dogodilo s novcem koji je 2007. stigao od prodaje obveznica, a koji je trebao biti korišten upravo za ovakve situacije, Korlaet kaže:

“Obveznice od 300 milijna eura uz pomoć kojih je trebalo sanirati vodoopskrbnu, kanalizacijsku i plinsku mrežu su netragom nestale”.

“Mi moramo to revidirati i početi koristiti EU fonodve. Mislimo aplicirati na NPOO kroz koji bi sanirali vodoopskrbnu i kanalizacijsku mrežu. Kanalizacija je isto veliki problem. Ima 54 tisuće slivnika u Zagrebu, ViO me uvjerava da se svi jednom godišnje pregledaju i odštopaju. Pozivam građane da prijave sve što je zaštopano, ViO će izaći na teren”, dodao je.

‘Selska je žila kucavica, čak i kad je funckiji nastaju čepovi’

Korlaet kaže kako suosjeća s građanima na koje utječu prometne gužve koje su nastale zbog puknuća cijevi.

“Selska je jedna od žila kucavica, i čak kad je u funkciji nastaju čepovi. A tek sad kad nije, suosjećam s građanima koji putuju na posao. Pokušajte ostati mirni još koji dan. Donji dio će biti otvoren još danas navečer, a ovaj gornji dio u petak navečer. Promet je zaista rak-rana Zagreba, kao i gospodarenje otpadaom, Mislimo se pozabaviti prometom”, govori.

Kratko se osvrnuo i na današnji sastanak gradonačelnika Tomislava Tomaševića s ministrom Tomislavom Ćorićem, koji će danas razgovarati o daljnjoj modernizaciji vodoopskrbne mreže u gradu.

“Ministar isto živi u ovom gradu, ovo je središte Hrvatske u kojem živi četvrtina građana, sigurno se to tiče i njega i Vlade i države”, kaže Korlaet.

‘Štete se mogu i dalje prijavljivati’

“Štete se mogu i dalje prijavljivati, nema roka, nema ograničenja, polica osiguranja postoji i svi mogu biti mirni da će biti obeštećeni”, rekao je Korlaet.

Sanacija magistralnog vodoopskrbnog cjevovoda je završena i većina kućanstava dobila je vodu. Potpuna normalizacija cijelog sustava očekuje se danas.

Selska cesta, na dijelu od Ozaljske do Krapinske, za sav promet bit će zatvorena do ponedjeljka.

Komentari