Kopal: Ovakav tip kampanje je doveo do toga da se lijevo biračko tijelo samoorganizira, samomobilizira i motivira

N1

Posebni premijerov savjetnik Robert Kopal izjavio je u utorak uoči sjednice Nacionalnog vijeća i Predsjedništva HDZ-a gdje će se analizirati razlozi izbornog poraza Grabar-Kitarović, da su predsjednički izbori izrazito individualizirani, a ponekad animozitet prema kandidatu nadvlada stranačku preferenciju.

Zajednička sjednica Nacionalnog vijeća i Predsjedništva HDZ-a predviđena je u 18 sati u sjedište stranke, već su stigli mnogi visoki HDZ-ovi dužnosnici, a u izjavi novinarima Kopal naveo je nekoliko razloga zašto je predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarović izgubila predsjedničke izbore.

Čestitavši Zoranu Milanoviću na pobjedi na izborima, rekao je da su predsjednički izbori izrazito individualizirani, iako iza kandidata stoje stranke, te se ne odlučuje samo prema stranačkim nego i osobnim preferencijama, “pa poneki put sklonost ili animozitet prema kandidatu nadvlada stranačku preferenciju”.

Ocijenio je kako tip kampanje kakva je vođena, a s obzirom na to da u Hrvatskoj vlada zakon spojenih posuda, mobilizira lijevo biračko tijelo.



“HDZ ima najjaču stranačku organizaciju u državi i takva kampanja je dovela do toga da se lijevo biračko tijelo samoorganizira, samomobilizira i motivira i to se dogodilo”, procijenio je Kopal.

“U zadnja dva tjedna je vođena i negativna kampanja, a ja sam pristaša pozitivne i afirmativne kampanje”, dodao je.

Slaže s ministrom Davorom Božinovićem da treba ustanoviti razloge, a ne krivce poraza njihove kandidatkinje na predsjedničkim izborima, jer, naglasio je Kopal, “to sigurno nije jednadžba s jednom nego s više nepoznanica.”

Na pitanje koliko je zabrinjavajuće stanje u HDZ-u s obzirom na rezultate europskih i predsjedničkih izbora, Kopal je rekao da je na europskim izborima HDZ pobijedio, te ne treba smetnuti s uma da su predsjednički izbori specifičan tip izbora, pa se ne mogu uspoređivati rezultati tih dvaju izbora.

Dodao je da se crni labud može dogoditi samo jednom jer je neočekivan, a sve dalje, pa i u vezi onoga što se dogodilo na ovim izborima, više nisu crni labudovi.

Komentari