Kontrec o optužbama Mamića: Druženje sudaca s osobama protiv kojih vode postupak izvan suda je apsolutno nedopustivo

Damir Kontrec Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Damir Kontrec komentirao je kakve bi mogle biti stegovne sankcije protiv sudaca za koje je predsjednik županijskog suda u Osijeku Zvonko Vrban poslao je DSV-u zahtjev za razrješenje zbog druženja s osuđenikom Zdravkom Mamićem.

“Teško mogu reći očekujem li sankcije. Sankcije će eventualno donijet DSV nakon provedenog postupka. Za zahtjev znam iz medija, a na DSV-u je sada hoće li suce ih razriješiti”, objasnio je za HRT.

Dodaje kako suce ne može abolirati iako je Zdravko Mamić osuđen. “Interes udruge sudaca je točno utvrditi što je istina i da se s tom istinom kasnije postupa. Ako se utvrdi to što se govori onda nemam nikakve dileme da nekim ljudima nije mjesto u pravosuđu”.

Ističe kako sudac uvijek mora paziti na svoj integritet upravo da se ne bi ovo dogodilo. Kodeks sudačke etike jasno propisuje kakvo bi ponašanje suci u takvim slučajevima morali imati, dodaje. “Druženje s osobama protiv kojih vode postupak izvan suda je apsolutno nedopustivo”.



Komentirao je i da na optužbe Zdravka Mamića ne reagira predsjednik Vrhovnog suda.

“Predsjednik Vrhovnog suda demantirao je cijelu priču. Koje će postupke dalje pokretati to će on vidjeti, ja to ne znam. Neka se utvrdi istina. Čuveni stick je u USKOK-u od 8. listopada. Zaista ne mogu reći je li USKOK po tome nešto radi. Iz njihovog očitovanja proizlazi da su oni na tom predmetu odmah počeli raditi. Meni se čini da s obzirom na značaj i težinu optužbi koje su iznesene taj predmet treba imati prioritetnu važnost i što prije doći do istine”.

Za sukob predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića oko izbora predsjednika Vrhovnog suda rekao je da je prije mjesec dana Udruga sudaca jasno izrazila svoj stav.

“Imamo ustavne odredbe, imamo odredbe zakona o sudovima i neovisno o tome tko će biti predsjednik Vrhovnog suda, a predsjednik Vrhovnog suda će u konačnici prema sadašnjem rješenju biti onaj koga izabere Sabor. Bitno je da ta procedura bude poštivana da nema nikakvih posljedica, eventualne povrede zakona u tom postupku izbora”.

Smatra da je ustavno rješenje napola rješenje, druge europske zemlje nemaju.

Komentari