Konferencija za novinare Nacionalnog stožera: Capak pojasnio što napraviti ako virus uđe u škole. Božinović vjeruje u rad lokalnih stožera

Stožer Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je potvrđeno 311 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a četiri su osobe preminule, izvijestila je pomoćnica minisra zdravstva Vera Katalinić Janković. Ukupno je dosad testirano je 175.346 osoba, a protekla 24 sata 4122 osobe.

Jedan pacijent je preminuo u zagrebačkom KB Dubrava (1932. godište), a troje ih je preminulo u KBC-u Split – dvojica muškaraca (1948. i 1969. godište) te jedna žena (1937. godište).

Načelnik Stožera Davor Božinović otkrio je da su uvedene nove mjere za Sisačko-moslavačku, Koprivničko-križevačku i Požeško-slavonsku županiju koje se tiču ograničenja broja građana na okupljanjima, a tijekom dana će se objaviti detalji mjera. ”To se odnosi na ograničavanje svadvbenih i privatnih svečanosti, okupljanja, a odluke će biti uskoro objavljene”, rekao je Božinović.

Nema novih žarišta

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak je na pitanje o novom skoku novih slučajeva odgovorio da nema novih žarišta.



“Nemamo nikakvih novih žarišta. Radi se o povećanom prijenosu jer već duže imamo puno aktivnih slučajeva koji dođu u kontakt prije nego što ih se izolira. Danas je novooboljelih puno iz samoizolacije, više nego onih koji nisu bili. Što se tiče testiranja mi stalno povećavamo naše kapacitete”, kazao je. Dodao je da tijekom vikenda ne rade COVID ambulante, a građani često i sami traže testiranje nakon povratka s godišnjeg odmora.

“Dobro je da testiramo više, da uhvatimo više novooboljelih prije nego što ostvare kontakte, prije nego nam počnu ove intenzivne jesenske aktivnosti”, kaže Capak.

Što ako virus uđe u škole?

Na pitanje o odlasku u školu djece u periodu kada se pojave i druge sezonske bolesti, Capak je kazao da se u tom slučaju treba konzultirati s liječnikom opće prakse. Istaknuo je i da se u slučaju osjetljivih skupina, odnosno djeca s bolestima poput astme i slično, također treba savjetovati s liječnikom kada dijete može u školi. O procjeni liječnika ovisit će odlazak i djeteta koje i inače boluje od teških bolesti, primjerice cistične fibroze. ”To uvijek mora biti liječnik opće prakse, on se može konzultirati na klinici, ali je uvijek u kontaktu s roditeljima i školom”, poručio je Capak.

U slučaju da se zaraza koronavirusom pojavi u školi, zbog čega dijete mora u samoizoalciju, a roditelj bi onda trebao biti kod kuće s djetetom i ne ići na posao, Capak je rekao da takve situacije treba regulirati poslodavac.

Kada je riječ o stigmatizaciji osoba zaraženih osoba, ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti ”Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić istaknula je da “nema razloga da se stigmatizira bilo koju osobu s bilo kojom bolesti, pa i zarazom COVIDOM-19”. ”Oni su sami već dovoljno na neki način kažnjeni jer su bolesni, pa nema razloga da ih sredina dodatno kažnjava”, objasnila je Markotić.

Prognoze za rujan

Krunoslav Capak je objasnio i kako se može prognozirati da će krajem rujna broj novih slučajeva početi padati.

“Postoje određeni matematički modeli koji unosom podataka o novoobljelima, R0 koji se računa i drugi različiti modeli uključuju različite parametre. Naš model koji koristimo u HZJZ, a koristimo i druge modele i matematičare koji nam naprave procjenu, neko vrijeme pokazuju da smo uveli dobre mjere i da će nam brojke početi padati. Tu se radi o trendu, ne o tome da će broj biti ispod 200 ili 100. Koliko će to biti i kada će doći na prihvatljivu razinu i kad će se križati broj aktivnih slučajeva s brojem kumulativno novooboljelih ćemo vidjeti”, pojasnio je.

Dodao je da se predviđanja mogu poremetiti pojavom novih žarišta.

Mjere se donose prema prijedlozima lokalnog stožera

Ravnatelj HZJZ-a rekao je da se nove mjere donose na temelju zahtjeva lokalnih stožera koji su u kontaktu s epidemiolozima, a oni najbolje znaju gdje su moguća žarišta. Dodao je da u ovom trenutku ne zna koliki je broj rezultata testiranja s kojima se još zaostaje.

Na pitanje zašto se u tjednom izvješću ne nalaze teretane, koje je Stožer navodio kao izvor zaraze, Capak je rekao da ne zna te da bi one trebale biti na tom popisu.

Načelnik Nacionalnog stožera Davor Božinović poručio je da ima povjerenje u rad županijskih Stožera civilne zaštite.

Kada je riječ o stigmatizaciji osoba zaraženih osoba, ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti ”Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić istaknula je da “nema razloga da se stigmatizira bilo koju osobu s bilo kojom bolesti, pa i zarazom COVIDOM-19”. ”Oni su sami već dovoljno na neki način kažnjeni jer su bolesni, pa nema razloga da ih sredina dodatno kažnjava”, objasnila je Markotić.

 

Komentari