Koncesije za digitalni radio za područje Zagreba i devet županija

Professional microphone in radio studio

Agencija za elektroničke medije (AEM) objavila je namjeru davanja koncesija za digitalni radio za područje cijele Hrvatske, ali i za Grad Zagreb i devet županija s rokom podnošenja prijava do kraja godine.

Budući da se radi o novoj tehnologiji digitalnog radija (DAB+) te da je proširenost digitalnih prijemnika još uvijek relativno mala, studija opravdanosti pokazala je kako ne postoji financijska opravdanost za objavu namjere davanja koncesije za digitalni radio.

 

Vijeće za elektroničke medije, međutim smatra da ipak postoji šira društvena opravdanost i javni interes za objavu namjere davanja koncesije za digitalni radio, prije svega u digitalnoj regiji DB0-DC0, uvažavajući odgovornost i ulogu u razvoju novih tehnologija.



 

– Vijeće smatra da se javni interes u ovom slučaju najviše očituje u činjenici poticanja razvoja nove tehnologije digitalnog radija te mogućem povećanom interesu nakon što Obavijest bude barem djelomično uspješno provedena, odnosno bude rezultirala dodijeljenim koncesijama, ističu u AEM-u.

 

Digitalna regija DBO-DC0 odnosi se na Međimursku, Varaždinsku, Koprivničko-križevačku, dio Bjelovarsko-bilogorske, Krapinsko-zagorsku županiju, Grad Zagreb, Zagrebačku, dio Sisačko-moslavačke, Karlovačku i dio Primorsko-goranske županije.

 

AEM napominje da su ponuditelji u mogućnosti u bilo kojem trenu odustati od dodijeljene koncesije.

 

Ocjenjivanje pristiglih ponuda provodit će se ocjenjivanjem ispunjenja formalno-pravnih uvjeta , ali i kvalitete programa, ističu u AEM-u.

 

Kao ostali kriteriji navedeni su vrijeme objavljivanja, količina vlastite proizvodnje, prilagođenost programa javnom interesu područja koncesije, te udio europskih audiovizualnih djela i djela neovisnih proizvođača.

U ocjenjivanju programa, a ovisno o području koncesije, vodit će se računa o pluralizmu medija i raznovrsnosti sadržaja dostupnog na području koncesije te će se procjenjivati kvaliteta programa, kreativnost, originalnost i korisnost za pojedinca i zajednicu. Pozornost će se usmjeriti i na zastupljenost raznovrsnih programskih vrsta kao i uporabu različitih novinarskih formi.

Komentari