KONAČNO! Ministrica najavila izdvajanje 7,8 milijardi kuna za razvoj hrvatskih otoka

Photo: Miroslav Lelas/PIXSELL

U razvoj hrvatskih otoka do 2027. godine uložit će se 7,8 milijardi kuna, rekla je Nataša Tramišak, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

“Nacionalni plan razvoja otoka dat će širinu za ulaganja, a mi smo mjere koje su u njemu prepoznate procijenili na iznos od 7,8 milijardi kuna. No, taj iznos nije konačan jer se očekuje doprinos ostalih ministarstava za dodatna ulaganja, prvenstveno u vezi sredstava koja imamo na raspolaganju u EU-ovim fondovima do 2027. godine”, istaknula je Tramišak.

Ona je uručila sedam ugovora vrijednih više od 22 milijuna kuna kao pomoć iz državnog proračuna za sufinanciranje projekata iz fondova EU-a.

Ukupna je vrijednost tih sedam projekata u Splitsko-dalmatinskoj županiji 223 milijuna kuna, a da sada su sufinancirani sa 140 milijuna kuna iz EU-ovih fondova.



“Na području Splitsko-dalmatinske županije do sada je potpisano ugovora vrijednih 6,7 milijardi kuna, a današnji ugovori dio su velikog paketa sredstava koja su došla na područje županije”, rekla je Nataša Tramišak.

Još će uručiti ugovore vrijedne četiri milijuna kuna i predstaviti Registar otoka i Nacionalni plan razvoja otoka.

Iz Fonda za sufinanciranje europskih projekata do 2023. godine, kad je krajnji rok za realizaciju projekata iz razdoblja od 2014. do 2020., treba se sufinancirati 550 projekata na svim otocima. Vrijednost projekata je oko milijardu i 190 milijuna kuna.

Ministrica Tramišak je potvrdila kako je projekt izgradnje Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Lećevica jedan od projekata koji je prijavljen Fondu za sufinanciranje.

Komentari