Komunikacijska stručnjakinja otkriva kako bi Bandić mogao izgubiti gradonačelničku fotelju

HRT

Zaredale su se optužbe upućene zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću. Najnovija afera tiče se velikog poskupljenja troškova izgradnje i opremanja sljemenske žičare koji su u javnost izašli putem sedmosatnog videa koji se snimio anonimni autor.

Grad Zagreb je odgovornost za eksploziju troškova prebacio na projektante te, nakon izvješća nadzora, najavio da će tužiti glavnog projektanta – Elektroprojekt.

U međuvremenu su Možemo i Zagreb je NAŠ kazneno prijavili Bandića zbog zlouporabe položaja i ovlasti te nezakonitog pogodovanja vezanih uz izgradnju sljemenske žičare.

“Žičara nije projekt za dizanje izletnika na vrh Sljemena, nego za “dizanje love”, rekao je Tomislav Tomašević.



Gradonačelnik Milan Bandić medijima nerado i britko odgovara na sva pitanja koja se tiču žičare, uglavnom se radi o njegovim klasicima poput jučerašnjeg “Ja sam odgovoran za sve i kad golub krepa”. A premda bi svakog političara obradovala činjenica da je pozvan na premijeru filma o sebi, Bandić je imao malo razloga za veselje kada mu je redatelj Dario Juričan uručio pozivnicu za prikazivanje svog filma “Kumek” koji se bavi gradonačelnikovim sudskim procesima i drugim aferama.

No, Bandić je na premijeru zaista došao noseći plavu majicu s natpisom “neumoran”. Film nije odgledao, već je samo kratko izjavio da bi za te novce on napravio bolji uradak.

Komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić za Dnevno.hr analizirala je trenutnu Bandićevu poziciju na političkoj sceni.

“Spekulacije da je angažirao savjetnika pokazale su se točnima, no komunikacijski potencijal Milana Bandića je potrošen, on doslovno ne može govoriti i to će biti problem u kampanji koja predstoji”, smatra Mamić i dodaje kako je dolazak na premijeru Juričanova filma bio dobar taktički potez.

“On se tamo pojavio kako bi skrenuo pažnju s filma. Svi su slikali slogan i tamo je ukrao show. Pomoglo bi kada bi ga se, osim protokolarnih događaja, više ignoriralo”, ocjenjuje Mamić koja vjeruje da bi Bandić na idućim lokalnim izborima mogao izgubiti.

“Čini mi se da se stvara kritična masa, a njegov rejting je nizak. No, on drži poziciju moći, budući da je gradonačelnik on je taj koji radi, zapošljava, dakle ima veliku vidljivost i utjecaj. Stalno se u medijima govori o njemu kao o feniksu koji se diže iz pepela. No, on raspolaže budžetima i na indirektan način može kupiti birača. Obje velike stranke nisu svih ovih godina dale adekvatne kandidate. Fenomen Bandića nije iz njegovog mitskog talenta već zato što dvije najveće stranke nisu dale dobre kandidate. Ključna stvar je da se u kampanji mobiliziraju birači koji njime nisu zadovoljni i da na izbore izađu svi građani. Za njega glasaju oni koji su o njemu ovisni, to je ipak manjina, problem je što većina smatra da nema za koga glasati, zato imamo manju izlaznost”. zaključuje Mamić.

 

Komentari