Komšićeva Demokratska fronta napala Grlić-Radmana: Zagovara politiku protivnu stajalištima EK-a

State department

Politička stranka Željka Komšića optužila je u nedjelju hrvatskog ministra vanjskih i europskih poslova da je tijekom posjeta Bosni i Hercegovini iskrivljeno predstavio stajališta Europske komisije o toj zemlji te pri tom zagovarao “zaostalo načelo” konstitutivnosti naroda.

“Podsjećamo ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske da je upravo Europska komisija u svojim preporukama Bosni i Hercegovini naložila uvođenje pune jednakopravnosti građana, a ne cementiranje etničkog koncepta kakav je koncept tzv. ‘konstitutivnosti naroda'”, stoji u priopćenju stranke Demokratske fronte (DF) čiji je predsjednik sadašnji predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Ministar Gordan Grlić-Radman u subotu je boravio u radnom posjetu Mostaru i Sarajevu gdje se odvojeno sastao s dužnosnicima HDZ BiH te s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković i vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem.

Hrvatski ministar pri tom je izjavio kako je za stabilnost BiH važno da svaki konstitutivni narod može sam birati svoje predstavnike u tijelima vlasti.



U DF-u koji je dio vladajuće koalicije u BiH drže pak kako Europska komisija zagovara nešto sasvim drukčije.

“Grlić-Radman ovakvim pristupom podriva preporuke Europske komisije i sabotira provedbu presuda Europskog suda za ljudska prava. Takvo političko djelovanje nije problem samo za Bosnu i Hercegovinu nego i za institucije Europske unije”, stoji u očitovanju DF-a.

Komentari