Komšićev Adžem govorio o ‘drugom poluvremenu borbe za BiH’, evo što je poručio Hrvatima

Foto: Ante Cizmic/Cropix

Zastupnik DF-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBIH Dževad Adžem poručio je kako je spreman na rat s Hrvatima, odnosno “drugo poluvrijeme borbe za BiH”.

Naime, Adžem je, prenosi Dnevnik.ba, komentirao izvjesnost postizborne političke blokade s obzirom na to da će se izbori održati nezakonito, odnosno prema neustavnom Izbornom zakonu.

Pri tom se ratnohuškačkom retorikom osvrnuo na dobronamjerne procjene hrvatskih intelektualaca kako BiH nakon izbora čeka još jedna postizborna kriza kao rezultat bošnjačke manipulacije izbornim procesom i nametanja političkih predstavnika Hrvatima.

“Čini mi se da BiH nikada nije bila u ovako teškoj situaciji. Naravno, stanje rata je najteže, ali ste imali priliku da se borite za državu u ratu. Sada su napadi na Ustav BiH, njegovu razgradnju, a naš odgovor mora biti jedinstven i sadržavati polazište da BiH teži modelu građanske države”, rekao je Adžem.‘Ta priča je neodrživa’
Smatra da priča o “konstitutivnosti naroda” nije nikakav jamac opstanka BiH, iako je to temelj na kojem počiva Ustav BiH potvrđen kroz više presuda Ustavnoga suda BiH kao najvažnije ustavno načelo.

“Ta priča je neodrživa, država koja počiva na tim principima ne može opstati. Najviše zbog težnji iz bh. entiteta Republika Srpska za secesijom, kao i živućeg organizma Herceg-Bosne koji mobingom nad većinskim bošnjačkim narodom žele učiniti državu BiH neodrživom. Odgovor tome treba biti jedinstvena politika probosanskih stranaka. A što se tiče najava o ‘belaju’ nakon izbora, mi smo već u jednoj vrsti, tako da kažem, tog stanja. Država je paralizirana na svom euroatlantskom putu jer tako žele politički predstavnici Hrvata uz podršku iz Hrvatske”, lakonski je rekao Adžem, koji je u tako malo riječi uspio sažeti jako veliki broj neistina.

 

Komentari