Komšić: Sve institucije u RS šute, to je znak da nešto dobro smrdi u toj priči oko zadnjeg poteza Tužiteljstva BiH

screenshot/hrt

Hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić danas je dao intervju u kojem je komentirao aktualnu situaciju u kojoj je BiH poslala zamolnicu da se procesuira 14 hrvatskih generala koji su sudjelovali u operacijama Bljesak i Oluja.

Što radi Tužiteljstvo BiH?

Komšić je svoj itnervju zapoečo s izjavom da Tužiteljstvo BiH nema pravne osnove raditi ovo što radi: “Prema meni ne postoji nikakva stvarna niti mjesna nadležnost Tužiteljstva BiH da vodi takav postupak, pogotovo kada je riječ o operacijama koje su Vojska i MUP Republike Hrvatske izvodili i tiču se Bljeska i Oluje.”

“U tim operacijama, posebno Bljesku, RH vojska nije ulazila na teritorij BiH. Sve što se eventualno dogodilo u okviru te opercije je bez prejudiciranja činjenica – a zna se tko utvrđuje činjenice. Pravosudni i policijski organi i Tužilaštvo tu nemaju što tražiti”, rekao je Komšić.

Koji je povod zamolnici?

Kazao je kako misli da se to pitanje potegnulo sada kako bi se odnosi dvije zemlje dodatno zaoštrili: “Zašto je to u ovom trenutku učinjeno? Mislim na političke odnose BiH i RH koji su prilično zategnuti, pa mi ovo budi sumnju da je cilj bio odnose još više zategnuti.”



“Ovo može utjecati na novu krizu i zatezanje odnosa BiH i RH. Kada govorim s pravne strane, ovdje nema osnova za postupanje Tužiteljstva BiH. Ako ima, to trebaju raditi pravosudni i policijski organi RH.”

“Po meni je to klasična manipulacija, a to čine akteri ovog slučaja. Ne vidim ni jedan pravni razlog za ovo nešto. Zašto to rade nakon Oluje… No i meni je to nejasno, zašto su to učinili u tom trenutku, nakon svih ovih godina od ratova. Meni to liči na nešto što ima dublju i drugu političku pozadinu, a ne procesuiranje krivičnih djela, pa tako i ratnog zločina”, rekao je Komšić.

Zašto RS šuti?

Kazao je i kako je indikativna šutnja svih u RS-u na ovu situaciju: “Ako je čovjek dovoljno sumnjičav ili paranoičan, može izvući svakakve zaključke. No sve institucije u RS-u, mediji, šute na sve što se događa. To je znak da nešto dobro smrdi u toj priči oko zadnjeg poteza Tužiteljstva BiH”, rekao je Komšić.

Osvrnuo se i na operacije Maestral i Južni potez: “Kod nas postoji informacija da su te istrage obustavljene odavno. No, nisam ja taj koji ima uvid u ono što Tužiteljstvo radi, od njih možete dobiti informacije”, rekao je Komšić.

Na pitanje ima li ovo veze sa situacijom oko glavne tužiteljice kaže: “Ona vodi Tužiteljstvo, a ima li veze s njom i njenom pozicijom, ne znam. Ne zamaram se tim. Neću komentirati to što oni rade. Sve što kažete odmah se vidi kao miješanje u rad navodno nezavisnog pravosuđa”, kazao je.

Dodao je kako, što se tiče burnih reakcija iz Hrvatske, predsjednik Milanović ima svoj stil govora: “No mislim da ovdje ne postoji niti jedan prvni osnov da Tužiteljstvo BiH vodi takvu vrstu postupka”, piše N1.

Komentari