Komšić se naljutio na Vučića: Srbija dovodi u pitanje teritorijalni integritet BiH

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić u srijedu je oštro upozorio kako Srbija grubo krši teritorijalni integritet i suverenitet BiH time što je u svoju strategiju obrane i nacionalne sigurnosti odlučila uvrstiti pitanja koja se tiču susjedne države odnosno statusa entiteta Republike Srpske.

Prijedlog strategije obrane i nacionalne sigurnosti kojega bi trebao usvojiti srbijanski parlament sadrži i odrednicu po kojoj bi Srbija imala zadaću “očuvanja Republike Srpske kao entiteta u sastavu BiH”.

Takav je prijedlog u srbijanskom parlamentu u utorak predstavio ministar obrane Aleksandar Vulin.

“Republika Srpska i njeno očuvanje prioritet je naše vanjske politike. Država Srbija na ovaj način veoma jasno kaže što je nacionalni interes i što se mora braniti. Prije nas kao da se nitko toga nije sjetio”, kazao je Vulin u parlamentu u Beogradu.



Komšić je reagirajući na takav prijedlog pozvao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da ne dopusti da se takva odredba nađe u konačnoj verziji obrambene i sigurnosne strategije njegove zemlje jer bi to značilo zadiranje u pitanje suvereniteta susjedne države.

‘Čin otvorenog neprijateljstva’

“To bi bio čin otvorenog neprijateljstva prema BiH”, kazao je Komšić u izjavi za agenciju Fena.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH istodobno je istaknuo kako je Srbija sukladno odredbama Daytonskog sporazuma u obvezi poštovati teritorijalni integritet i suverenitet BiH nad kojom nema nikakvih ovlasti a podsjetio je kako su Daytonski sporazum potpisale i važne države-članice NATO-a.

“One će veoma brzo doći na granicu na Drini kako bi spriječile baš takve srbijanske maštarije. BiH treba i postat će članica NATO-a upravo radi planova iz Srbije kojima se iskazuju pretenzije prema dijelu teritorija suverene države BiH”, izjavio je Komšić.

Prepakirana politika Slobodana Miloševića

I njegov bošnjački kolega u državnom vrhu Šefik Džaferović poslao je slične poruke Beogradu. “Proglašavanje dijela Bosne i Hercegovine nečim što je od posebnog značaja za sigunost i obranu Republike Srbije predstavlja izraz agresivne politike prema Bosni i Hercegovini. Entitet Republika Srpska je dio suverene države Bosne i Hercegovine i nije samo entitet srpskog naroda, nego i bošnjačkog i hrvatskog i svih drugih naroda koji tamo žive, kao uostalom i cijela Bosna i Hercegovina”, izjavio je Džaferović.

Konstatirao je kako je ono što sada kao svoju strategiju pokušava progurati Srbija zapravo “prepakirana” politika režima Slobodana Miloševića iz 90-ih godina prošlog stoljeća.

Komentari