Komšić iz Washingtona optužio Hrvatsku za surovo postupanje s migrantima

Željko Komšić Foto: Predsjedništvo BiH

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić prozvao je “jednu članicu Europske unije” za “surovo pustupanje” prema migrantima. Po svemu sudeći, mislio je na Hrvatsku.

Komšić se tijekom višednevnog radnog posjeta SAD sastao s dužnosnicima State Departmenta, predvođenim Philipom Reekerom, pomoćnikom američkog državnog tajnika zaduženim za Europu, a u razgovoru je sudjelovao i zamjenik ravnatelja Vijeća nacionalne sigurnosti SAD John Erath, koji se također bavi europskim pitanjima.

U priopćenju koje je medijima dostavljeno iz Komšićeva ureda u Sarajevu stoji kako je on pred predstavnicima američke administracije izjavio da “jedna od zemalja Europske unije konstantno krši osnovna ljudska prava surovim postupcima prema migrantima”.

Podsjetimo, Komšić je u kolovozu ove godine optužio hrvatske vlasti da šalju policajce na teritorij BiH da bi prisilno vraćali ilegalne migrante.



Terorizam i NATO članstvo

U Washingtonu je govorio i o pitanju terorističke prijetnje u BiH, te o NATO članstvu te zemlje.

Komentirajući pitanje terorističkih prijetnji Komšić je američkim diplomatama prenio uvjeravanja kako se povratak državljana BiH s ratišta u inozemstvu “drži pod strogom kontrolom” te da sigurnosne agencije BiH u suradnji s partnerskim sigurnosnim agencijama iz drugih zemlja kontroliraju stanje.

Komšić je u Washingtonu kazao i kako će prošlotjedni dogovor o uspostavi vlasti u BiH i najavljeno dostavljanje programa reformi u sjedište NATO-a predstavljati pozitivan pomak za BiH, kao i da proces europskih integracija treba nastaviti bez obzira na aktualni odnos EU prema zapadnom Balkanu.

Anderson je potvrdio kako Bosna i Hercegovina može računati na potporu SAD-a u provedbi reformi nakon predaje ovog programa NATO-u, što se očekuje tijekom prosinca.

Komentari