Komora: Javnim bilježnicima nije dopušteno pomagati političke stranke niti biti njihov čla

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Javnoblježnička komora referirala se na slučaj javne bilježnice Ljubice Čaklović, koju je gradonačelnik Tomislav Tomašević angažirao radi potvrde odluka o imenovanjima.

Ljubica Čaklović javna je bilježnica, sestra člana Nadzornog odbora Holdinga i donatorica sredstava platformi Možemo! u predizbornoj kampanji, a Tomašević ju je i angažirao radi javnobilježničke potvrde odluka o imenovanju novih članovima Uprave i Nadzornog odbora Holdinga.

O slučaju Čaklović referirala se javnobilježnička komora na upit N1, te tvrde kako tek trebaju skupiti sva saznanja o njenom djelovanju, ali da po Zakonu javnim bilježnicima nije dozvoljeno pomagati političke stranke, a ona je donirala 2 tisuće kuna.

“Za početak moramo istaknuti kako Hrvatska javnobilježnička komora za sada nema konkretnijih saznanja o predmetnom slučaju, osim informacija koje smo doznali iz medija,. Konkretnije odgovore ćemo moći dati nakon detaljnog uvida u predmet. Relevantni propisi na koje bi se trebao referirati predmetni slučaj su Zakon o javnom bilježništvu, Zakon o parničnom postupku i Zakon o vanparničnom postupku iz 1934. Pravila o izuzeću ne utječu na valjanost javnobilježničkog akta, ali se može konkretno odgovoriti tek nakon uvida u predmet. Moramo naglasiti kako javnim bilježnicima nije dopušteno pomagati političke stranke niti biti njihov član. Glede političkog djelovanja javnog bilježnika na odgovarajući način se primjenjuju pravila o zabrani političkog djelovanja sudaca i u dosadašnjoj praksi nije bilo takvih slučajeva koji bi bili poznati Komori.


O postupku i djelovanju prema gđi Čaklović će odlučiti UO HJK te Etičko povjerenstvo, a nakon njezinog očitovanja te po primitku svih potrebnih informacija kako bi se slučaj adekvatno tretirao od strane navedenih tijela Komore”, odgovorili su.

Komentari