Komentar: Pupovac je odlaskom u Banja Luku pokazao rijetko viđenu političku principijelnost kakve fali mnogima na Balkanu

Bruno Konjevic / COPIX

Među političkim antisrbima problematizira se već nekoliko dana činjenica da je Milorad Pupovac bio u Banja Luci povodom Dana Republike Srpske koje su tamošnje vlasti organizirale.

Potez Milorada Pupovca je rijetko viđena politička principijelonost i mnogima u politici tog fali. Posebno na Balkanu.

Licemjeri među političkim antisrbima, jer kako drukčije zvati ljude kojima smeta Pupovac u Banja Luci, a ne smeta im Džaferović u Vukovaru, ponovno su pokazali pravo lice. Srbi s pravom Republiku Srpsku promatraju kao povijesnu težnju vlastitoga naroda. Nitko ne spori da se na području te iste Republike Srpske dogodilo mnoštvo zločina, nitko ozbiljan ne spori ni da se tamo dogodio genocid u Srebrenici, nitko ne spori nijedan zločin koji se dogodio, ali svi ti zločini i dalje ne mogu delegitimirati ideju Republike Srpske kao što ni zločini nad nehrvatima ne mogu delegitimirati ideje Herceg Bosne.

Zločin kada se dogodi ima ime, prezime i izvršitelja tog zločina. Vlast ili režim u nekom trenutku mogu biti zločinački, ali uvijek treba imati na umu da vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu, a nijedan narod nije i ne može biti zločinački. U tom kontekstu, ideja Republike Srpske je potpuno legitimna ideja. Srbi na nju naprosto imaju pravo jer je to želja Srba kao političkog kolektiviteta.



Milorad Pupovac to zna, poštuje i prihvaća. Zato je i bio u Banja Luci. Ideje koje Pupovac inače promovira nisu bliske idejama Milorada Dodika kao što i svojevremeno ideje Zorana Đinđića nisu bile bliske idejama Radovana Karadžića pa je svejedno dolazio na Pale i držao govor te slao poruke narodu Republike Srpske.

Svjetonazorski, ideološki, nacionalni i svaki drugi razlozi ovdje su potpuno irelevantni. Svatko tko imalo drži do sebe ne može i ne smije imati ništa protiv Republike Srpske. Sve su ideje legitimne, može ih se propitivati, tako i ideja postupnog gašenja Republike Srpske, ali u tu priču ići s pretpostavkom kako Republika Srpska nije imala pravo na nastajanje ili kako nema pravo postojanja je politički kanibalizam.

Komu se to sviđalo ili ne, Republika Srpska je bila, ona jest i ona će biti. Pupovcu svaka čast što je tog svjestan. Iako bi mu politički puno oportunije bilo da je to zanemario i pravio se lud pa na taj dan čak i popljuvao Dodika, on to nije učinio. A to nije učinio upravo zbog tog što ima neke principe i drži ih se. Svaka čast gospodine Pupovce.

A svi oni u Hrvata koji to ne shvaćaju iz njegovog primjera mogu naučiti kako se u politici drži do principa.

Komentari