Kolinda Grabar-Kitarović ugostila predsjednika EPP-a uoči kongresa

Davor Pongracic / CROPIX

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović primila je u utorak u Zagrebu, gdje se sljedeća dva dana održava kongres EPP-a, predsjednika tog stranačkog bloka Josepha Daula kojeg je upoznala s prioritetima hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, priopćeno je iz njezina ureda.

“Predsjednica Grabar-Kitarović upoznala je sugovornika s prioritetima hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije. Isto tako, razgovaralo se o izazovima koji stoje pred Europskom unijom te stanju u hrvatskom i europskom susjedstvu odnosno u jugoistočnoj Europi”, kaže se u priopćenju.

Istaknuta je važnost tema o kojima će se raspravljati na kongresu gdje će se, među ostalim, izabrati i novo vodstvo te pričati o proširenju Europske unije, klimatskim promjenama i mladima.

Do sada je Joseph Daul predsjedao EPP-om, a najizgledniji kandidat za njegovu zamjenu je dosadašnji predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.



EPP je osnovan 1976. okupljanjem demokršćanskih, konzervativnih i drugih stranaka desnoga centra.

S osvojena 182 od 751 mandata, najbrojnija su skupina u Europskom parlamentu i zajedno sa socijalistima, liberalima i Zelenima čine većinski proeuropski savez nasuprot populističkim, euroskeptičnim i eurofobnim strankama.

Komentari