Koliko je zapravo novo cjepivo protiv koronavirusa sigurno?! Evo odgovora

HRT/ilustracija

Cjepivo proizvedeno protiv novog koronavirusa djeluje na drugačijem principu od svih dosadašnjih. Stoga ne čudi da se oko toga, iako iz laičkih krugova, postavljaju brojna pitanja.

Dr. Jelena Krajačić Bucić, samostalna stručna ocjeniteljica dokumentacije o lijeku iz HALMED-a, u Točki na tjedan je objasnila: “Ovo cjepivo je drugačije po tome što se u organizam ne unosi antigen nego kod da bi stanica ljudskog organizma mogla proizvesti antigen. To je površinski antigen, tzv. spike protein koji je odgovoran za ulazak u stanicu.

Kad se unese mRNA, ona je uklopljena u lipidnu nanočesticu kako je ne bi stanica razgradila. Kad uđe u stanicu, ulazi u citoplazmu i daje informaciju ribosomima u samoj citoplazmi kako bi proizveli taj spike protein. Kad ga proizvede u stanici, onda organizam reagira na njega kao na strani protein i onda stvara antitijela. Dakle, organizam stvara antitijela protiv tog spike proteina koji nije unesen kao takav, nego ga je sama stanica proizvela.”

Kako bi razbili mitove koji se stvaraju oko te vrste cjepiva, stručnjaci na stranici Imunizacija.hr objavili su opširno tekst u kojem do detalja pojašnjavaju kako funkcionira mRNA cjepivo, piše N1.



Komentari