Kolarić: Nadam se da nećemo zatvarati škole, odgovornost je na svima

Situaciju s koronavirusom, nove mjere zbog porasta broja novooboljelih u Dalmaciji te skori početak školske godine, u Novom danu komentirao je epiemiolog Branko Kolarić.

Branko Kolarić je rekao za N1 da Nacionalni stožer civilne zaštite ne svaljuje odgovornost na lokalne stožere, već je odgovornost na svima i radi se na suradnji. Odgovornost je i na lokalnim i na Nacionalnom stožeru, napominje.

“Logično je da se regionalno prilagođavaju mjere, ljudi koji su bliže epidemiji, bolje je poznaju. Ne može ni Nacionalni stožer rješavati pojedinačne situacije, kompleksna je situacija.”

“Sada o virusu znamo puno više nego u proljeće. Tada su svi zaraženi bili u bolnici po mjesec dana, nismo znali koliko su zarazni. Danas imamo veća saznanja… Malo je neočekivano da razmišljamo bi li ili ne bi provodili mjere. Nemamo vremena gubiti vrijeme na takva promišljanja. Ove mjere nisu zato što stožer želi raditi tlaku građanima, ali da bi mogli imati školstvo i radna mjesta moramo smanjiti broj zaraženih”, kazao je Kolarić.



“Imali smo turističku sezonu, gotovo petina populacije Hrvatske je ušla u zemlju, očekivalo se da ćemo imati veći broj zaraženih.”

Na pitanje kako sada uvjeriti građane, nakon što su, između ostalog, gledali političare kako se grle i ne poštuju mjere, rekao je: “Ako pogledamo broj zaraženih koji ubrzano raste, to bi trebalo biti upozorenje. Razumijem da je teško shvatiti zašto bi netko s blažim simptomima trebao izolaciju… Bilo je nelogičnosti, radili su se propusti, ali ne bih na to stavio fokus. Siguran sam da se velika većina građana odgovorno ponaša. Prilično je banalno što trebamo raditi, držati razmak ili nositi masku.”

A zašto se to nije radilo preko ljeta, Kolarić kaže da mu je teško reći. “Moramo naučiti brzo reagirati da bi smanjili broj zaraženih. Brzo moramo i podizati i spuštati mjere kada bude povoljna situacija.”

Početak školske godine

Kakav scenarij nas čeka, Kolarić ističe da nije moguće isključiti zatvaranje škola te još jednom napominje kako je važno smanjiti broj zaraženih.

“Nadam se da nećemo zatvarati škole. Ovo je moj apel da moramo smanjtii fizičku distancu da nam bolje rade i obrazovni sustav i svi drugi oblici rada. Moramo smanjti zarazu prije početka škole. Broj zaraženih i broj kontakata je izrazito porastao, zahtjevno je i nadam se da ćemo to riješiti. Mislim da ćemo moći održati epidemiološki sustav, moramo, nemamo drugog izbora”.

Poručuje da se trebamo odgovorno ponašati. Zaustavit ćemo širenje epidemije kada će se građani pridržavati distance, dodaje.

“Nema garancije da se zaraza iz Splita neće proširiti u druga područja Hrvatske. Traži se krivica za ovaj porast, to nam nije najvažnije, to nam je trošenje energije. Treba se koncetrirati na mjere, na smanjivanje socijalnih kontakata…”, kazao je za N1.

Komentari