KOJI PRESEDAN HGK će tužiti Bujasa sredstvima koje im on, kao i sve tvrtke članovi UGP-a, prisilno uplaćuju za članarinu

Hrvoje Bujas/Glas poduzetnika/HGK

Udruga Glas poduzetnika (UGP) u utorak je poručila da su, za razliku od HGK, platforma koja doista podržava žene u javnom i privatnom sektoru, a da bi tužba protiv čelnika UGP-a Hrvoja Bujasa zbog njegove izjave u kojoj je HGK nazvao mjestom za uhljebljivanje ljubavnica bila presedan.

Hrvatska gospodarska komora (HGK) je u današnjem priopćenju izvijestila da je, slijedom izjava Bujasa tijekom gostovanja u emisiji HRT-a Nedjeljom u 2, kao institucija primorana reagirati i stati u zaštitu svojih zaposlenica i zaposlenika te da zbog vrijeđanja djelatnica poduzima pravne korake protiv predsjednika UGP-a.

“Naime, izjava gospodina Bujasa u kojoj HGK naziva institucijom za uhljebljivanje ljubavnica direktno, besprizorno i seksistički vrijeđa sve zaposlenice Komore koje odgovorno obavljaju svoj posao. Mnoge od njih su visokokvalificirane stručnjakinje s dugogodišnjim iskustvom iz privatnog sektora, a gospodin Bujas si dopušta javno ih i neosnovano vrijeđati i prozivati”, naveli su iz HGK.

Ako HGK ima temelja za pokretanje pravnog postupka neka to i učine 

Iz UGP-a su na to poručili da, ako HGK smatra da ima temelja za pokretanje pravnog postupka, onda neka to i učine.  “Smatramo da će ovo zasigurno biti presedan u Hrvatskoj, jer će HGK tužiti Hrvoja Bujasa sredstvima koje im on, kao i sve tvrtke članovi UGP-a, uplaćuju za članarinu”, ocijenili su iz UGP-a.



Iz UGP-a su istaknuli i da su oni jedan od rijetkih primjera u Hrvatskoj gdje se doista potiče žensko poduzetništvo i podržavaju projekti svih članica udruge.

“Za razliku od HGK, mi imamo Odbor za žensko poduzetništvo koji prati statistike, identificira prepreke i predlaže mjere za razvoj ženskog poduzetništva. Navedeni odbor samo je jedan od projekata koje smo pokrenuli kako bismo podržali poduzetnice”, naveli su iz UGP-a.

Kao i HGK u današnjem priopćenju, i iz UGP-a su također istaknuli da se ponose činjenicom da su tri četvrtine zaposlenika udruge upravo žene. Ocjenjuju i da je vodstvo HGK jedini krivac za loš imidž koji sad pokušavaju spasiti.

Zašto HGK nije poslao priopćenje o zapošljavanju ‘kvazipoduzetnika’?

Tako se pitaju zašto HGK nije poslao priopćenje o zapošljavanju “kvazipoduzetnika” i općenitom “uhljebljivanju” u instituciji. Također, pitaju se i zašto još nema podatka o tome kolika je plaća predsjednika HGK Luke Burilovića, kao i kada će dobiti odgovor na pitanje prisilnih članarina koje su, ističu iz UGP-a, ogroman teret za brojne poduzetnike.

“Smatramo da je ova izjava posljedica onoga kako HGK funkcionira, a ono što im želimo poručiti je da se konačno počnu baviti svojim poslom, za koji su skupo plaćeni. Ovim putem ih pozivamo da počnu raditi na pitanjima ženskog poduzetništva i da ponude kvalitetna rješenja za specifična pitanja s kojima se bore poduzetnice. Ističemo da je korištenje feminizma za prikrivanje nepotizma, korupcije i lošeg rada institucije doista neumjesno”, zaključili su iz UGP-a.

Predsjednik UGP-a Hrvoje Bujas je u emisiji Nu2 ustvrdio da je HGK mjesto uhljebljivanja “kvazi-gospodarstvenika”, kao i mnogih koji su politički vezani s njima.

“Ako želite svoju ljubavnicu, svog stranačkog druga, prijatelja, negdje riješiti i adekvatno ga platiti, a to znači desetke tisuća kuna, onda ćete ga lijepo staviti u HGK”, izjavio je Bujas u nedjelju.

Reagirala i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova

Na tu izjavu danas je reagirala i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, ocijenivši je seksističkom.

Sukladno zakonu o ravnopravnosti spolova, Ljubičić je ukazala na činjenicu da se kritika nečijeg rada ne smije temeljiti na uvredljivom, omalovažavajućem ili ponižavajućem prikazivanju osoba na temelju spola.

“Gospodin Bujas je, obrazlažući svoj negativan stav prema HGK-u kao instituciji, između ostalog naveo i to da su žene u HGK zaposlene kao nečije ‘ljubavnice’, što je vrijeđanje, omalovažavanje i ponižavanje svih djelatnica HGK temeljem spola”, ustvrdila je Ljubičić.

Kako je navela, umjesto argumentirane kritike rada institucije, na koju ima pravo, Bujas je sugerirao da sve žene koje tamo rade nisu kvalificirane za svoj posao, već da su postavljene isključivo zbog svog ljubavničkog (spolnog) odnosa.

“Zakon takav seksistički pristup prepoznaje kao diskriminatoran jer se spol uzima kao relevantna i jedina osnova vrednovanja, u ovom slučaju obezvređivanja, nečijeg rada, sposobnosti ili postignuća, a što je zabranjeno čl.16 st.2. Zakona o ravnopravnosti spolova”, istaknula je Ljubičić u utorak u priopćenju.

Komentari