Klub HDZ-a pohvalio Vladin tekst zakona: Nastoji rješavati stvarne probleme, a ne skupljati jeftine političke poene

Klub HDZ-a pohvalio je u srijedu Vladin tekst zakona o obnovi Zagreba i njegove okolice od potresa, ističući da ima poruku solidarnosti i socijalne osjetljivosti.

Zakon ima poruku svim građanima da će u svakom trenutku hrvatska država i Vlada biti iza njih, da ih neće ostaviti na cjedilu, rekao je Ivan Domagoj Milošević (HDZ), napominjući kako je do sada, za prvu fazu obnove, već osigurana milijarda kuna.

Zakon se, kaže, bavi suštinom, nastoji rješavati stvarne probleme, nastoji se manje baviti formom, ne želi skupljati političke poene.

Kao i drugi klubovi i HDZ-ov ključnim drži transparentnost u primjeni zakona. „Ovaj zakonski okvir je potvrda da će sve biti pošteno i transparentno, ne slažem se sa zlogukim prorocima koji plaše korupcijom i kriminalom“, kaže Milošević, izražavajući nadu da će obnova imati pozitivan učinak na gospodarstvo.



Na transparentnosti ustrajava i Predrag Štromar (HNS), te poručuje da građani moraju znati za svaku kunu, tko će biti izvođači, kako je provedena nabava. Zakonom neće biti zadovoljni svi, no važno je osigurati sredstva, jer bez toga je on mrtvo slovo na papiru, naglasio je.

Milorad Pupovac (SDSS) pozdravlja uvođenje socijalnog kriterija, te predlaže dizanje tog kriterija na način da uključi i one čiji dohodak seže do 8 tisuća kuna, a vrijednost imovine do 400 tisuća kuna. „To bi trebalo učiniti na način da imaju subvencioniranu kamatu na povoljan kredit“, kaže zastupnik i tumači da bi to bilo dosta važno za populaciju koja je vrlo raširena, a državu ne bi previše opteretilo.

Zatražio je i da se preciziraju ovlasti Stručnog savjeta za obnovu te da saborski Odbor za graditeljstvo dobije značajniju ulogu u praćenju priliva i trošenju sredstava za obnovu.

Silvano Hrelja (HSU) podržava prijedloge da se uvede više vrsta cenzusa, jer sada su, kaže, u istom košu oni koji imaju 210 tisuća i tri milijuna kuna. Hrvatska ima problem s lažnom solidarnošću, pa pomoć dobiju i oni koji je ne trebaju, ustvrdio je.

Zlatko Hasanbegović (DP) kaže da je preduvjet za donošenje provedivog zakona odgovor na pitanje zašto je potres imao tako katastrofalne posljedice u zagrebačkoj povijesnoj jezgri, a on odgovor nalazi u razvlašćivanju vlasnika u komunizmu i posljedično sustavnoj nebrizi za nekretnine.

Klub triju zastupnica neće podržati zakon, jer kako kaže Anka Mrak Taritaš (Glas) činjenica da je najavljeno puno amandmana govori da zakon nije dobar. Dalija Orešković kaže da Zagreb treba pravu obnovu, a da takvog razmišljanja u predloženom zakonu nema te da on narušava ustavno načelo jednakosti.

Komentari