Klimatolog: Zemlja se zagrijala za jedan stupanj, a posljedice su pojave ekstreminh događaja poput poplava, požara i suša

Pixabay

Ujedinjeni narodi već neko vrijeme provode veliko istraživanje o klimatskim promjenama na kojem rade stručnjaci iz  195 zemalja, a među njima je i hrvatski klimatolog Krešo Pandžić.

Točnu procjenu kako će klimatske promjene u budućnosti utjecati na naš planet, znanstveno tijelo Ujedinjenih naroda koje se bavi isključivo tom važnom temom – objavit će u ponedjeljak.

Riječ je o izvještaju znanstvenog tijela UN-a na kojem se radilo se gotovo sedam godina. Na izvješću je radio velik broj stručnjaka iz čak 195 zemalja, a među njima je i naš klimatolog Krešo Pandžić.

”Nije ništa tragično. Utvrđeno je da je najtoplija zadnja dekada otkad postoje mjerenja na Zemlji”, otkrio je Pandžić za Dnevnik Nove TV.



Utvrđeno da je Zemlja trenutno najtoplija nego u prethodnih 100.000 godina.

”Do sada se temperatura povećala oko jedan stupanj Celzijusov u odnosu na predindustrijsko razdoblje. Sama temperatura nije toliko tragična koliko posljedice koje izaziva”, objasnio je.

Posljedice toga su pojave ekstreminh događaja koji su sve češće i jači, poplava, suša, požara… To povećanje od 1,5 do dva stupnja ne mora, kaže, nužno biti katastrofa. Postoji pet scenarija – od najblažeg do najgoreg.

”Moguće da je najrealniji srednji, međutim postoje dobri preduvjeti da se ostvare i najpovoljniji uvjeti”, rekao je.

Ovo izvješće napravljeno je za donositelje odluka – primjerice za vlade ili vlasti na lokalnoj razini.

”Treba uvesti u zakonodavstvo određene pretpostavke da bi se postigao najbolji cilj”, izjavio je Pandžić.

Razlika između zagrijavanja Zemlje za 1,5 stupanj ili za tri stupnja najbolje se može iskazati u posljedicama.

”Postoji ogromna razlika u tim ekstremnim događajima. Jer ako bi se ugrijala više od dva stupnja, teško se braniti od elementarnih nepogoda”, objasnio je.

Komentari