Klasić: Prošlo je devet mjeseci od potresa, a gradska uprava je napravila malo ili gotovo ništa

Ranko Suvar / CROPIX

Predsjednik zagrebačkog HSLS-a i saborski zastupnik Darko Klasić u petak je prozvao gradsku upravu da je u  devet mjeseci nakon potresa u Zagrebu napravila malo ili gotovo ništa, a građani su zabrinuti jer su novi potresi prouzročili dodatna oštećenja.

“Od potresa u Zagrebu prošlo je preko devet mjeseci, a u proteklih deset dana dogodilo se još nekoliko velikih potresa. Ono što mi vidimo i nažalost je činjenica – gradska uprava je napravila malo ili gotovo ništa. Građani su zabrinuti, novi potresi su prouzročili nova oštećenja”, istaknuo je Klasić na konferenciji za novinare.

Kaže da su društvene mreže nažalost pune fotografija zabrinutih građana koji slikaju oštećenja, nastojeći upozoriti i gradsku upravu i ostale građane na opasnost koja prijeti.

Napominje da su roditelji djece vrtića u Vrbanima zabrinuti za sigurnost djece morali pisati peticiju da se ponovno napravi statička procjena tog vrtića, koji je inače u iznajmljenom objektu.



Upozorava i na veliki problem zgrade na glavnoj prometnici u Ulici grada Vukovara – Savska cesta gdje nekoliko desetaka tona armiranog željeza prijeti sigurnosti građana svakodnevno, a na što uprava uopće ne reagira, kao da životi građana i opće dobro za njih ne predstavljaju ništa.

Klasić kaže da se umjesto toga, gradonačelnik Milan Bandić pojavljuje isti dan nakon potresa na Trgu bana Jelačića gdje je napravio paradu gradskih komunalnih službi umjesto da ih je poslao na ugroženo područje.

Kaže da se Bandić bavi Snježnom kraljicom i snijegom na Cmroku, a ne stvarnim potrebama građana Zagreba.

Pozvao je Bandića da ozbiljno počne voditi brigu o komunalnim problemima građana i posljedicama potresa jer sve drugo bi trebalo biti na mirovanju.

Klasić kaže da bi gradska uprava prije svega trebala napraviti revalidaciju svih gradskih ustanova, uključujući domove zdravlja, bolnice, vrtiće i škole. Pitanje je, kaže Klasić i u kakvom su stanju škole, pogotovo one koje su u potresu u ožujku bile oštećene, u Maksimiru, Bukovcu i širem centru grada. Kaže da nije napravljena nova procjena statike svih tih zgrada.

Na pitanje je li moguće da zbog toga roditelji neće pustiti djecu u školu, Klasić kaže da misli da su svi građani zapravo jako uzdrmani ovim potresima. Svi imaju nekakav PTSP i ako se potresi budu nastavljali teško će se ljudi odlučiti djecu puštati u neprovjerene škole.

Zabrinut je i za bolesnike jer su sve zagrebačke bolnice iznimno stare, rađene su na početku prošlog stoljeća i vjerojatno su značajno oštećene te bi trebalo napraviti ozbiljnu procjenu.

Komentari