Klasić: Država ne treba snositi nikakve troškove obnove za drugu nekretninu; Selak-Raspudić: Nalazimo se potencijalno na pragu najvećeg mogućeg sukoba interesa

Župan krapinsko-zagorski Željko Kolar kazao je u HRT-ovoj emisiji “Otvoreno” da je on proglasio elementarnu nepogodu za Gornju Stubicu i Mariju Bistricu jer su tu najveće štete.

“Imali smo 545 zahtjeva ljudi. Ukupno procijenjena šteta je oko 75. 5 milijuna kuna s time da imamo 53 objekta koji su privremeno nesposobni da se u njima živi, a za 28 objekata je predviđeno potpuno rušenje”, rekao je Kolar.

Kasni li Zakon o obnovi?

Kolar je naglasio da su štete bile i na školama. Dodao je da će se jedna područna škola morati srušiti i izgraditi nova, a ostale su osposobljene za početak nove školske godine. Kolar je naglasio da je svim ljudima osiguran nužni smještaj koji su morali napustiti svoje domove. Istaknuo je da se Vlada ponijela neodgovorno jer je išla na izbore prije donošenja Zakona i dodao da je ova godina izgubljena za bilo kakvu obnovu.

Saborski zastupnik HDZ-a Domagoj Ivan Milošević kazao je da je bitnija kvaliteta Zakona nego njegova brzina. Istaknuo je da je novac predviđen za sve one koji su krenuli u obnovu da ga dobiju natrag. Milošević je rekao da je Zakon o obnovi jedan od najkompleksnijih zakona u posljednjih nekoliko godina i napomenuo kako su bitne stvari u Zakonu transparentnost kao i solidarnost.

Problem s korupcijom?

Saborska zastupnica Mosta Marija Selak Raspudić kazala je da se boji da ćemo imati i u ovom slučaju problem s korupcijom, jer transparentnost neće biti u rukama Sabora već u rukama programa mjera koji će odrediti najviše cijene u toj javnoj nabavi. Dodala je da se danas transparentnost danas može vrlo jednostavno osigurati.

“Svi podaci mogu biti dostupni i češće nego što se navodi putem interneta”, naglasila je.

Dodala je da Zakon o obnovi ne rješava probleme već ih komplicira. Milošević je rekao da je odabir stručnosti vrlo bitan.

“Jasno je navedeno u Zakonu da će svi troškovi biti objavljeni na webu ministarstva, a i budućeg Fonda za obnovu”, dodao je.

Potpredsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta Zlatko Hasanbegović rekao je da je u svim raspravama izostao odgovor na ključno pitanje zašto su štete od potresa bile baš tako katastrofalne.

“Zašto su u jednom trenutku zagrebački Gornji i Donji grad bile kulise koje su se počele urušavati? Odgovor na to pitanje je ključan kada se ima u vidu bilo koja strategija koji nazivamo cjelovitom urbanom obnovom zagrebačke urbane jezgre, a što je potpuno drugi problem u odnosu na ovo pitanje obnova šteta od potresa”, naglasio je Hasanbegović. Potpredsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta istaknuo je da je 1945. začet socijalno- politički potres te da je ljudima oduzimana imovina putem stanarskog prava.

Saborski zastupnik stranke Možemo! Tomislav Tomašević istaknuo je da desnica u Hrvatskoj na svakoj temi svede stvar na Tita, Jugoslaviju i socijalizam, pa čak sad i na potres. Naglasio je da je u potresu nastradalo 25.000 zgrada i taj potres se ne može rješavati sa Zakonom o elementarnim nepogodama i jasno je da je potreban novi zakon.

“Vlada ga je najavila i rekla da će se sve definirati njime. Onda ga nije bilo, išlo se na izbore. Ja sam uvjeren da se prvo išlo na usvajanje Zakona, uz istu ovu proceduru koja je bila i sada, uvjeren sam da bi u lipnju imali zakon i ranije bi počeli s obnovom  i sa sanacijom koja i dalje nije za dobar dio grada napravljena”, rekao je.

Dodao je da nije zadovoljan jer Zakon nije donesen prije, ali zadovoljan je što je okvir za financiranje, 60-20-20, isti onaj okvir koji je tražila i njegova platforma. Tomašević je rekao da je 25 prijedloga oporbe prihvaćeno iz prvog čitanja. Kazao je da je zadovoljan financijskim okvirom, ali nije zadovoljan institucionalnim okvirom.

“Borimo se i brinemo kakva će biti provedba”, rekao je.

Solidarnost države

Saborski zastupnik HSLS-a Darko Klasić istaknuo je da je grad Zagreb svih ovih godina infrastrukturalno zapušten. Naglasio je da su uložili amandmane te da je Vlada bila susretljiva jer je prihvatila dobar dio amandmana i oporbe i vladajućih i da se što prije krene u obnovu. Klasić je rekao da treba zaštiti socijalni faktor.

Kolar je naglasio da cijeli postupak treba biti transparentan, brz i efikasan. Dodao je da moramo paziti da nam se dogodi profiterstvo. Selak Raspudić naglasila je da je Most podnio 27 amandmana na Zakon o obnovi. Dodala je da je važan problem i demagogija te da socijalni kriteriji nisu uneseni u Zakon.

“Nalazimo se potencijalno na pragu najvećeg mogućeg sukoba interesa u povijesti Hrvatskog sabora. Ova konstrukcijska obnova uopće nije jasno definirana i ne zna se što točno sve obuhvaća”, dodala je.

Istaknula je da se socijalnim slučajevima treba stvarno pomoći da se vrate u domove a ne da spavaju na betonu.

Hasanbegović je istaknuo da se ne može jednim zakonskim rješenjem tretirati problem imovine oštećene u Krapinsko-zagorskoj županiji, u zagrebačkim prigradskim dijelovima i u središtu grada Zagreba. Dodao je da netko tko živi u samom centru grada Zagreba ne može biti socijalni slučaj.

“U svim gradovima pa tako i u Zagrebu, u povijesnim središtima žive ljudi koji su umirovljenici i koji su siromašniji. Mislim da bi bilo pogrešno da smo prepustili lešinarima koji su odmah nakon potresa počeli obilaziti te ljude, u budzašto kupovati te nekretnine kao bi ih pretvorili u apartmane koje će iznajmljivati turistima”, rekao je Tomašević.

Saborski zastupnik HSLS-a Darko Klasić dodao je da država treba biti solidarna kod obnove prve nekretnine naših građana. Kazao je da država ne treba snositi nikakve troškove obnove za drugu nekretninu, piše HRT.

Komentari