Klasić: Bandić bi upravljao s 80 milijardi kuna, a država neka pomogne Zagrebu sanirati posljedice potresa

Zastupnik HSLS-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Darko Klasić za portal Otvoreno s glavnim urednikom Marijanom Opačkom komentirao je aktualne događaje u Zagrebu, ali se prisjetio i kako je započeo njegov politički put.

“Već deset godina sam u politici. Sve je krenulo s aktivizmom Veliki potok, malverzacijama Milana Bandića i zavlačenje građana s uzurpacijom njihova zemljišta te proglašavanje lažne izvanredne situacije. Ja sam bio taj koji nije htio prijeći preko toga jer je to bila starija populacija koja se nije bila spremna sama boriti s gradonačelnikom. Sada, nakon deset godina, problem se još nije riješio. Riješili smo jedino imovinsko pravo. U Veliki potok otišlo je 10 milijuna kuna, a grad nije napravio ništa”, prisjetio se Klasić svojih početaka u politici.

“Cilj je bio riješiti infrastrukturu, urediti korito potoka, a na cijelom projektu bile su angažirane gradonačelnikove firme i tih 2 km je došlo kao 2 km naše autoceste Dalmatine”, dodaje.

Bjelovar kao uzor

Dugogodišnji aktivizam doveo ga je na 5. mjesto HDZ-a na prvoj izbornoj jedinici.



“Meni je drago da su me iz HDZ-a prepoznali. Njihovi zastupnici u skupštini dosta puta su imali dijametralne stavove od mene, ali su vjerojatno prepoznali rad za opće dobro u Zagrebu”, kaže Klasić.

HSLS je u Bjelovaru napravio promjene koje su brzo postale poznate u cijeloj Hrvatskoj, a takav bi model primijenili i na Zagreb.

“Mi želimo preslikati model koji je primjenjen u Bjelovaru na Grad Zagreb jer Zagreb je najveća jedinica lokalne samouprave. Proračun Zagreba velik je kao u svih gradova i općina u Hrvatskoj i mislimo da bi taj dio proračuna trebao biti transparentan kako bi građani Zagreba znali na što se troši njihov novac. To je iznimno veliki novac. Neki izračuni pokazauju da je u zadnjih 20 godina od kad je Milan Bandić na čelu proračun Grada Zagreba i njegovih popratnih službi bio preko 25 milijardi dolara. A što smo dobili? Bundek i Domovinski most. U Zagrebu su svi veliki projekti sufunancirani od države. Neki projekti se obećavaju iz godine u godinu, a naši novci odlaze na bedastoće za koje su potrebne samo gradonačelniku”, navodi Klasić.

Klasić se osvrnuo i na posljedice potresa koje još uvijek nisu u cijelosti sanirane, iako je potres pogodio glavni grad još u ožujku.

“Sada kad postoji potreba građana za rekonstrukcijom i hitnom obnovom Grada Zagreba, ispostavilo se da nema sredstava zbog velikog kreditnog zaduženja. Gradonačelnik je zadnjih dana promijenio mišljenje pa napada Vladu. On očekuje da će država pomoći, a da će on upravljati sa sredstvima za obnovu koja iznosi 80 milijardi kuna”, istaknuo je.

Klasić se kratko osvrnuo i na sučeljavanje lidera dviju najvećih stranaka.

“Na listi sam HDZ-a ali mislim da je Plenković daleko kvalitetniji i primjereniji od Bernardića. Ako na jednu stranu stavimo Andreja Plenkovića, a na drugu Davora Bernardića, ja ću se uvijek opredijeliti za Plenkovića”, kaže Klasić.

Jedini liberalni kandidat na listi

“Mi imamo istu osudu svih totalitarnih režima, a s druge strane, ja sam sudionik Domovinskog rata tako da im je taj stav prihvatljiv. Mi zastupamo liberalne ideje, nadam se da će nas podržati kao i u manjim sredinama. To je prirodno u Europi, liberali su uvijek u koaliciji sa strankama centra, a mislim da premijer vodi stranku u tom smjeru.

No, potres nije jedini prioritet. Klasić je pojasnio što mu je još u fokusu.

“Prioriteti su poticati malo gospodarstvo, poduzetnike, što više ih rasteretiti od fiskalnih nameta. Ono što nas drži na životu su mali i srednji poduzetnici kojima država ne izlazi u susret. Zakonskim okvirima koji se mijenjaju vrlo često onemogućava se razvoj poduzetništva. Moramo dopustiti ravnopravnu konkurenciju jer ćemo onda svi imati jeftinije usluge, i građani, a i poduzetnici. Mi ćemo težiti liberalizaciji tržišta rada što bi olakšalo poticanje gospodarstva i zapošljavanje u Hrvatskoj”, pojašnjava.

Više puta se zagrebačkom gradonačelniku prigovaralo kako ne upravlja novcem dobro te da iti bacam na nepotrebne projekte.

“Uz fontane, najveće bacanje novca je spomenik Domovinskom ratu. Mislim da većina branitelja, uključujući i mene, ne bi željelo da se njihovim novcem gura u izgradnju spomenika dok građani nemaju riješene komunalne probleme. Ne kažem da spomenik ne treba ali ne u ovim okolnostima, pogotovo kad je grad prezadužen i kad nismo riješili egzistencijalne probleme.

Podršku ima i od strane svojih prijatelja i susjeda, a sve je počelo kada je pokušao riješiti neke sitne probleme u Gradu Zagrebu.

“Uspio sam upozoriti Grad na njihove probleme, oni vjerojatno više prate moj rad u Gradskoj skupštini. Nemam neki veliki PR ili samohvale”, zaključio je Klasić.

Komentari