Kirin nije imao pojma da je u 2018. s bankomata nestalo 2,9 milijuna kn?

Izvješće o obavljenoj Financijskoj reviziji Grada Virovitice za 2018. godinu koje je nedavno objavljeno i u dogledno bi se vrijeme trebalo naći na dnevnom redu Hrvatskog sabora – može se reći bez imalo pretjerivanja – pokazuje kako se poslovanje tog grada, na čijem je čelu Ivica Kirin (HDZ), bivši ministar unutarnjih poslova, vodilo kao da je u pitanju kakav seoski nogometni klub, provincijska krčma ili razuzdano lovačko društvo, a ne grad koji je i središte jedne od 20 hrvatskih županija, piše Telegram.

Kako je moguće da je bankovnom karticom Grada Virovitice s bankomata podignuto čak 2,88 milijuna kuna gotovine, a da to ni gradonačelnik Ivica Kirin ni itko od njegovih suradnika, nije primijetio i zapitao se tko, kako i zašto podiže toliko gotovine i troši toliki novac. Jer, to je dnevno 7.890 kuna, svakoga od 365 dana u godini, uključujući neradne subote, nedjelje i državne praznike! Dakle, svakoga, ali baš svakoga dana, s računa Grada Virovitice u gotovini je podizano više od tisuću eura i nikome ništa, osobito ne gradonačelniku, najodgovornijoj osobi za poslovanje grada, kojemu nije bilo ama baš ništa neobično.

Gradonačelnik odgovoran ali nikom ništa

Članak 40. Statuta Grada Virovitice, jasno kaže: ”Gradonačelnik je odgovoran za ustavnost i zakonitost obavljanja poslova koji su u njegovom djelokrugu i za ustavnost i zakonitost akata upravnih tijela i službi Grada”. Što je dakle radio gradonačelnik Kirin i kako je bilo moguće da se tolika količina gotovine (podizanjem s bankomata) skine s računa grada, a potom još 2,75 milijuna kuna (!) prebaci na račun jednog lokalnog košarkaškog kluba, a da se ne zapita kako je to moguće i što će toliki novac jednom sportskom klubu.

Kirinu je, dakle, u gradskoj blagajni krajem 2018. manjkalo više od 10,5 milijuna kuna, ali on, kao gradonačelnik, najodgovornija osoba za poslovanje Grada, o tome nije imao pojma. Ili je bar tako tvrdio kad je u lipnju prošle godine, pod ni do danas razjašnjenim okolnostima, skončao njegov pročelnik za financije, Siniša Palm. Kirin ga je tada, promptno, već sljedećeg dana nakon navodnog suicida, optužio kao jedinog krivca za manjak 17 milijuna kuna (koliko se kasnije ispostavilo, kad se zavirilo i u poslovanje ranijih godina) i pročelnika kojeg je na to mjesto sâm postavio, kao osobu od iznimnog povjerenja, proglasio okorjelim kockarom, piše Telegram.



Komentari