Kineski turisti pokreću rast svjetskog turizma: Putuje ih devet posto više nego prošle godine

U svjetskom turizmu se i u 2020. godini očekuje nastavak pozitivnih trendova, s rastom međunarodnih putovanja za otprilike 4 posto, pri čemu bi putovanja iz Azije i nadalje najviše rasla, a potom iz Europe i Amerike, javili su iz analitičke IPK International i svjetske burze ITB Berlin.

“Unatoč političkoj i ekonomskoj nestabilnosti širom svijeta, podaci o namjeravanim putovanjima koje smo prikupili upućuju na pozitivne izglede za 2020. Iz Azije se iznova očekuje najveći porast međunarodnih putovanja, od 5 posto, što je i nešto viši rast od opće prognoze, dok bi iz Europe taj porast mogao biti 3 do 4 posto, a iz Amerike oko 3 posto”, ističu iz IPK-a.

Slični trendovi u globalnom turizmu ostvareni su i u 2019, iako turizam ne raste snažno kao prije. U prvih osam mjeseci ove godine međunarodna putovanja porasla su po stopi od 3,9 posto, što je za jedan postotni bod manji rast nego u 2018.

Rast “vuku” Kinezi

Globalni rast pokreću Azijci, kojih je 6 posto više putovalo do kraja kolovoza ove godine nego u isto vrijeme 2018. Kinezi vode u tim trendovima, s 9-postotnim rastom putovanja po svijetu.



S druge strane, inozemna putovanja turista iz sjeverne Amerike porasla su nešto iznad prosjeka, za 4,5 posto, dok su putovanja Europljana povećana za 2,5 posto, što je nešto manje nego u 2018., a putovanja turista iz južne Amerike su pala za 3 posto.

Turisti Francusku smatraju nesigurnom

Uzimajući u obzir sigurnost u destinacijama, prema istraživanjima IPK iz rujna ove godine, većina svjetskih putnika i ove je godine Izrael, Tursku, Egipat, Jordan i Tunis svrstavala u posebno nesigurna područja, a lošu sliku imaju i SAD, Meksiko, Južna Afrika i Francuska.

Suprotno tome, Skandinavija, Švicarska, Austrija, Irska, Portugal, Australija i Kanada označena su sigurnim odredištima s niskom prijetnjom od terorizma.

 

Komentari