Kineski predsjednik Xi Jinping čestitao kralju Charlesu na preuzimanju nove funkcije

Twitter

Kineski predsjednik Xi Jinping uputio je čestitku kralju Charlesu III. u povodu njegova stupanja na britansko prijestolje, izvijestila je u nedjelju službena novinska agencija Xinhua.

U poruci poslanoj u subotu Xi je napisao da je spreman, zajedno s kraljem Charlesom raditi na poboljšanju međusobnog razumijevanja i prijateljstva između dvaju naroda, kao i na jačanju komunikacije o globalnim pitanjima.

Odnosi između Londona i Pekinga u posljednjih su se deset godina pogoršali, a nova britanska premijerka Liz Truss jedna je od najžešćih kritičarki Kine.

Xi je istaknuo i da se ove godine navršava pedeseta obljetnica uspostave diplomatskih odnosa između dviju zemalja, piše Xinhua.



Mnogi stanovnici Hong Konga, jedne od posljednjih britanskih kolonija, oglasili su se na društvenim mrežama izražavajući tugu zbog smrti kraljice Elizabete II., žene koju stariji stanovnici grada od milja zovu “šefica”.

Elizabeta je dvaput posjetila Hong Kong tijekom svoje vladavine, dok je njezin sin – sada kralj Charles III – bio prisutan na predaji Hong Konga Kini 1997.

 

Komentari