Kineski predsjednik: Svijet je ušao u novo razdoblje turbulentnih promjena

Twitter

Kineski predsjednik Xi Jinping rekao je u petak da je svijet ušao u novo razdoblje turbulencija i da bi partneri poput ruskog predsjednika Vladimira Putina i srednjoazijskih lidera trebali spriječiti strane sile da potiču “obojene revolucije”.

Na svom prvom putovanju izvan Kine od početka 2020., Xi je na samitu Šangajske organizacije za suradnju (SCO) rekao da bi se okupljeni trebali međusobno podržavati kako bi spriječili strano uplitanje.

“Svijet je ušao u novo razdoblje turbulentnih promjena, moramo razumjeti trend vremena, ojačati solidarnost i suradnju te promicati izgradnju bliže zajednice sudbine sa Šangajskom organizacijom za suradnju”, rekao je Xi.

“Trebali bismo podupirati međusobne napore da zaštitimo sigurnost i razvojne interese, spriječiti vanjske sile da organiziraju obojene revolucije i zajednički se suprotstaviti miješanju u unutarnje poslove drugih zemalja pod bilo kojom izlikom”, istaknuo je kineski predsjednik.



Putin, ruski čelnik od 1999., ponovio je da Sjedinjene Države planiraju takozvane “obojene revolucije”.

Obojene ili revolucije boja koje su se događala na prostoru bivšeg Sovjetskog Saveza poput Revolucije ruža u Gruziji, Narančaste u Ukrajini i Tulipana u Kirgistanu imale su za cilj ukloniti autoritarne elite s vlasti i postaviti prozapadne i liberalno orijentirane.

SAD negira takve tvrdnje i navodi da one pokazuju paranoičnu narav Putinove Rusije.

Kineska Komunistička partija opsjednuta stabilnošću, koja će Xiju u listopadu vjerojatno omogućiti treći mandat i učvrstiti njegovo mjesto najmoćnijeg čelnika zemlje nakon Mao Zedonga, u prošlosti je upozoravala protiv “obojenih revolucija”.

Sportsko natjecanje?
Putin je pohvalio SCO – sigurnosno tijelo u kojemu su Rusija, Kina, Indija, Pakistan i četiri bivše sovjetske srednjoazijske republike, koje obuhvaća polovicu svjetskog stanovništva i četvrtinu globalnog bruto domaćeg proizvoda.

Iranu, koji bi trebao postati član, SCO je potencijalni antiamerički klub. Iranski predsjednik Ebrahim Raisi rekao je da tijelo treba osmisliti načine za suprotstavljanje “drakonskim” američkim sankcijama.

Indijski premijer Narendra Modi pozvao je čelnike da se pozabave krizom opskrbnog lanca, dok je pakistanski premijer Shehbaz Sharif govorio o razornim poplavama i klimatskim promjenama.

Dok su čelnici Kirgistana i Tadžikistana slušali Putina i Xija, smrtonosni granični spor brzo je eskalirao u rat prije nego što je konačno dogovoreno primirje.

Putin je čak sugerirao da bi SCO trebao razmotriti organiziranje vlastitog velikog sportskog natjecanja.

Njegov saveznik, bjeloruski predsjednik Aleksander Lukašenko predložio je datume koji bi se podudarali s onima za Ljetne olimpijske igre u Parizu 2024. i Zimske olimpijske igre u Milanu i Cortini 2026.

Susret Modija i Erdogana
Indijski premijer Narendra Modi sastao se s turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom na marginama regionalnog samita u petak. To je bio njihov prvi susret u više od dvije godine pošto su odnosi dviju zemalja zaoštrili nakon Erdoganovih komentara o spornoj regiji Kašmir s muslimanskom većinom.

Indijska vlada pozvala je početkom 2020. turskog veleposlanika na razgovor da mu uruči prosvjednu notu nakon što je Erdogan, tijekom posjeta Pakistanu, rekao da se situacija u Kašmiru pogoršava.

Izjava turskog predsjednika uslijedila je nakon što je Modijeva vlada 2019. godine oduzela autonomiju toj regiji i stavila je pod saveznu vlast.

I Indija i Pakistan polažu pravo na Kašmir u cijelosti, ali vladaju samo dijelom te regije.

“Dvojica čelnika razgovarala su o načinima produbljivanja bilateralne suradnje u različitim sektorima”, objavio je Modijev ured na Twitteru, uz fotografiju na kojoj se Modi rukuje s Erdoganom.

Dvojica čelnika “pozdravila su nedavne dobitke u bilateralnoj trgovini”. Nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, poremetivši time opskrbu pšenicom, Turska je pristala kupiti više pšenice iz Indije. Turska također uvozi rižu iz Indije.

 

Komentari