Kim Jong Un posjetio novoizgrađeni grad nakon mjesec dana izbivanja

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un u svom je prvom javnom pojavljivanju nakon više od mjesec dana izbivanja posjetio novoizgrađeni grad u blizini granice s Kinom te obližnju svetu planinu, izvijestili su u utorak državni mediji.

Samjiyon, novi grad na sjeveru zemlje, pretvara se u veliko ekonomske središe, a tamošnji ga dužnosnici zovu socijalističkom utopijom. U njemu se nalaze novi stanovi, hoteli, skijalište te komercijalni, kulturni i zdravstveni objekti.

Grad je smješten blizu planine Paektu, koja se smatra svetom planinom s obzirom da Kimova obitelj tvrdi kako od tamo potječu njezini korijeni. Kim Jong Un više je puta posjetio spomenutu planinu od 2018.godine, a državna informativna agencija (KCNA) prikazuje ju kao utjelovljenje moderne civilizacije.

KCNA prenosi da je sjevernokorejski lider u svom zadnjem posjetu Samjiyonu provjerio kako napreduju radovi u trećoj, ujedno i posljednjoj fazi gradnje. Završetak radova očekuje se do kraja ove godine, nakon što su bili odgođeni zbog međunarodnih sankcija i pandemije koronavirusa.



KCNA nije otkrila točan datuma Kimova posjeta, ali je prva objavila izvještaj o njegovoj javnoj aktivnosti nakon 35 dana, što je njegovo najdulje izbivanje još od 2014. godine. Posljednji je put viđen kada je držao govor na obrambenim vojnim vježbama.

Kimova česta i dugotrajna izbivanja iz medija često potiču spekulacije o njegov zdravstvenom stanju. Južnokorejska obavještajna agencija poručila je prošlog mjeseca kako sjevernokorejski vođa nema zdravstvenih problema.

Kim Jong Un je izjavio da se Samjiyon pretvara u primjer modernog, socijalističkog i planinskog grada koji predstavlja dobar primjer ruralnog razvoja, zahvaljujući nepokolebljivoj radničkoj ustrajnosti usprkos nepovoljnim klimatskim uvjetima, prenosi KCNA.

Kim dodaje da gradnja novog grada pruža iskustvo u građevini, dizajnu i korištenju tehnologija, što će potaknuti ekonomski razvoj ostalih regija u zemlji.

Samjiyon je jedan od najvećih projekata koji je pokrenuo Pjongjang, u sklopu Kimovih ambicija za razvojem samoodržive ekonomije, kako bi se zemlja uspješno nosila s međunarodnim sankcijama, nametnutima zbog sjevernokorejskih nuklearnih programa.

Gotovo dvije godine nakon zatvaranje granica zbog covida-19, Sjeverna Koreja nedavno je obnovila teretni željeznički promet s Kinom, što upućuje na to da bi uskoro mogla ponovno otvoriti svoje granice.

Komentari