Kijev tvrdi da je Rusija “ukradenu” ukrajinsku pšenicu slala Siriji

Rusija je poslala Siriji oko 100.000 tona pšenice ukradene iz Ukrajine od početka invazije, objavilo je u četvrtak ukrajinsko veleposlanstvo u Bejrutu, ocijenivši da je to “kriminalna aktivnost”.

Veleposlanstvo je reklo da pošiljke uključuju pošiljku na brodu “Matros Pozynich” koji plovi pod ruskom zastavom, a koji je pristao u sirijsku luku Latakiju potkraj svibnja.

Podaci Refinitiva pokazuju da je taj brod utovario pšenicu u Sevastopolju na Krimu, koji je Rusija anektirala 2014., i da je krenuo na put 19. svibnja s odredištem Sirijom.

Satelitske snimke Planet Labs PBC-a od 29. svibnja pokazale su da je taj brod pristao u Latakiju.



Ukrajinsko veleposlanstvo u Libanonu, pozivajući se na ukrajinske vlasti, tvrdi da je žito na tom brodu “ukradeno” iz ukrajinskih skladišta u područjima koja su nedavno okupirale ruske snage.

Rusko ministarstvo obrane i sirijsko ministarstvo informiranja nisu odgovorili na Reutersov zahtjev za komentarom.

Rusija niječe optužbe da krade žito u Ukrajini.

– Pšenica je ukradena iz skladišta u kojem se čuva pšenicu iz tri ukrajinske regije, navelo je veleposlanstvo.

– To je kriminalna aktivnost, ocijenilo je, dodajući da se već obratilo sirijskim vlastima, ali nije dobilo odgovor.

Veleposlanstvo ističe da je u zadnja tri mjeseca u Siriju stiglo više od 100.000 tona “ukradene” ukrajinske pšenice. To po sadašnjim cijenama od preko 400 američkih dolara po toni vrijedi više od 40 milijuna američkih dolara.

Reuters ukrajinske optužbe nije mogao potvrditi.

Rusija je obećala isporučiti Siriji milijun tona pšenici po bilateralnom sporazumu iz 2021., navodi Interfax.

Ukrajinsko ministarstvo poljoprivrede prošli je mjesec priopćilo da je iz okupiranih regija ukradeno 500.000 tona pšenice.

Žito se šalje ili u Rusiju, uglavnom iz Harkiva, Donjecka i Luhanska, ili na Krim iz regija Zaporižja i Herson, po ministarstvu.

Herson je počeo izvoziti žito u Rusiju, izvijestio je ovaj tjedan TASS, pozivajući se na lokalnog ruskog dužnosnika, ne navodeći kako se plaća.

Ukrajina je prošli mjesec zahvalila Egiptu što je odbio ruski brod sa žitom za koji Kijev također tvrdi da mu je ukradeno.

Komentari