Kerum izazvao pomutnju u Gradskom vijeću: Zasmetao mu je slogan ‘Split je k…’, pa je srušio kvorum

Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX

Sjednica Gradskog vijeća Splita, započeta prošlog ponedjeljka, ovog ponedjeljka nije nastavljena nakon što je Hrvatska građanska stranka (HGS) Željka Keruma odbila doći. Dvoranu su potom napustili i HDZ-ovci jer više nemaju većinu potrebnu za usvajanje rebalansa gradskog proračuna.

Još u nedjelju navečer trajali su pregovori dvaju koalicijskih partnera jer je Željko Kerum najavio bojkot, nezadovoljan navodnim vrijeđanjem grada nakon što su građanski aktivisti ‘Dnevne doze splitskog nereda’ prošlog tjedna dodijelili tradicionalne nagrade ‘Zlatni k…’ novinarima koji se bore protiv komunalnog nereda u gradu.

‘Split je k..’ inače je parafraza HDZ-ovog predizbornog slogana ‘Split je glavni’, a slabo funkcionalna gradska vlast – što svakako uključuje Keruma – aktivistima je glavna motivacija i inspiracija. Sam Kerum prošlog tjedna čak je podnio neobičnu kaznenu prijavu protiv svih koji su prisustvovali dodjeli ove nagrade, pa čak i gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, koji ondje nije bio.

Nastavak sjednice formalno je otvorio Kerumov predsjednik Gradskog vijeća Igor Stanišić, ali samo kako bi pozvao potpredsjednika Petra Škorića da preuzme vođenje. HGS je u međuvremenu poslao kratko priopćenje medijima u kojemu doista tvrde da im smeta slogan ‘Split je k…’.



“Poštovani, stranka Željko Kerum-HGS neće sudjelovati na sjednici Gradskog vijeća. Razlog: kleveta i blaćenje grada Splita i građana grada Splita sloganom ‘Split je kurac‘. Tražimo hitno zabranu tog slogana i kazneno gonjenje njenog autora Bojana Ivoševica. Tražimo očitovanje gradonačelnika zašto je dao prostor na Vidilici 15 . rujna, gdje se održalo to ruglo, te tražimo zašto gradonačelnik kao odgovorna osoba nije stao u obranu Splita”, stoji u priopćenju u kojemu smo unijeli značajne lektorske popravke.

Na sjednici, između ostalog, trebalo se raspravljati o kreditu u visini 100 milijuna kuna, kojim bi se začepila rupa nastala manjkom prihoda zbog epidemije koronavirusa.

Nakon petnaestominutne pauze potpredsjednik Gradskog vijeća Petar Škorić izašao je pred preostale vijećnike i izvijestio da više nema kvoruma. Novi pokušaj održavanja sjednice zakazan je za dva tjedna, piše tportal.

Komentari