KBC-ovi se spremaju za jesen; Vojska postavila šatore ispred bolnica u Zagrebu, Splitu, Zadru…

ilustracija

S ciljem pružanja pomoći u borbi protiv suzbijanja koronavirusa, pripadnici Zapovjedništva za potporu 11.rujna postavili su dva šatora Alaska s pripadajućim termogenima i agregatima te ležajevima za potrebe zdravstvenog zbrinjavanja oboljelih ispred Opće bolnice Zadar. 

Ozbiljne pripreme za jesen i sezonu gripe uz koronavirus krenule su i u drugim krajevima Hrvatske. Podsjetimo, krajem prošlog tjedna ispred Hitnog prijema KBC-a Split na Križinama 14 pripadnika Hrvatske vojske postavilo je dva šatora koji služe za opservaciju pacijenata koji čekaju rezultate PCR testova na Covid-19. Postavljeni šatori tipa Aljaska imaju rasvjetu, te sustav za grijanje i hlađenje.

Krajem kolovoza i u Zagrebu su postavljeni šatori u sklopu KB Dubrave koja je ponovo postala Covid bolnica zbog porasta broja oboljelih u infektivnoj bolnici “Dr. Fran Mihaljević”.



Sukladno Odluci ministra obrane RH i zapovijedi načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, a temeljem zahtjeva Opće bolnice Zadar, za potrebe postavljanja šatora bilo je angažirano 12 pripadnika Bojne za opću logističku potporu Zapovjedništva za potporu s terenskom vojnom opremom (jedan šleper, kamion, viličar i kombi).
Bojna za opću logističku potporu je postrojba Zapovjedništva za potporu koja provodi logističku potporu u terenskim uvjetima kroz provođenje ključnih funkcija, aktivnosti i zadaća potrebnih za održivost elemenata snaga Hrvatske vojske u provedbi operacija. Navedena, kao i druga oprema kojom je Bojna opremljena, koristi se za različite zadaće iz okvira misije pomoći civilnim institucijama u zemlji, pomoć namjenskim službama u zaštiti i spašavanju ljudi i dobara te pomoć civilnim institucijama provedbom ostalih nevojnih zadaća.
Zahvaljujući koordiniranosti Hrvatske vojske potencijalni oboljeli će imati osiguran smještaj. Ništa nije prepušteno slučaju u Splitu, Zagrebu i Zadru, a postavlja se pitanje treba li na jednak način reagirati i u drugim većim gradovima u Hrvatskoj ili za to nema potrebe?

Komentari