KB Dubravi poslali su još 29 respiratora, 11 ih nema servisni list – ne rade

Respirator/Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Od 112 pacijenata koji su u Hrvatskoj na respiratoru zbog komplikacija s koronom, 40 ih je priključeno na respirator samo u KB Dubravi.

S obzirom na to da je KB Dubrava postala ključni centar u borbi s COVID-19, pacijente i građane obeshrabruje i zabrinjava sve što se trenutačno ondje događa. Liječnici i sestre prosvjeduju zbog, kako kažu, loših uvjeta rada. Respiratori kapaju, ali ih opet nema dovoljno i zahtijevaju novu radnu snagu, liječnike i sestre osposobljene da rade s njima. Nestaje struje pa ih još i ručno pokreću jer ne rade agregati. Uz sve to, izgleda da je nemoguće doznati i točan broj respiratora s kojima barataju i koji su upotrebljivi.

Prema neslužbenim informacijama iz bolnice, u funkciji je do jučer bilo 40 respiratora te u pripremi još 29, o kojih su 11 trenutno neupotrebljivi jer nemaju servisni list i ne rade. Službeni podatak iz Ministarstva zdravstva je da je 20 respiratora stiglo naknadno u KB Dubrava iz drugih hrvatskih bolnica, ali nema podatka koliko ih ukupno ima u bolnici i koliko ih je ispravno da ih se može koristiti.

Na respiratoru u Dubravi je 40 pacijenata, samo su još dva uređaja slobodna, a instaliraju se još tri, kažu za 24 sata neslužbeni izvori u bolnici. Dakle, unatrag nekoliko dana postavljeno je desetak novih respiratora i dva su trenutačno slobodna. Izvori kažu da je bolnica od drugih ustanova dobila još 29 respiratora, od kojih je, međutim, 11 bez servisnog lista te su neispravni.



Komentari