KAŽNJENI S 35 TISUĆA KUNA Na razgovoru za posao pitali ju za koga glasa i planira li roditi

Ilustracija Foto: Pixabay

Područni ured Državnog inspektorata u Varaždinu odredio je kaznu od 31 tisuću kuna jednoj lokalnoj tvrtki, a odgovornu osobu u tome poduzeću kaznio s četiri tisuće kuna jer su tijekom razgovora za zapošljavanje na mjesto asistentice direktora postavljali niz nedopuštenih pitanja. 

Prijavu je podnijela Maja Lesar koju su na razgovoru za posao pitali za koga glasa, planira li roditi i tko joj je otac.

“Nakon tih i takvih pitanja obratila sam se inspekciji rada, determinirana i tužna. I zato je ovo jako bitno, bitno je za žene, za naš položaj u društvu, u 21. stoljeću u zemlji koja je u Europskoj uniji, u zemlji koja tvrdi da je tolerantna, zemlji u kojoj se ismijavaju žene, zemlji u kojoj su na većini radnih mjesta žene plaćene manje od muškaraca s jednakim stupnjem obrazovanja i jednakim godinama staža”, rekla je za Slobodnu Dalmaciju.

Dodala je kako je prije toga intervjua imala dva slična, a nakon ovog je odlučila prijaviti. Apelira na sve žene kojima je nanesena slična nepravda, kojima su prekršena ljudska prava, bilo na razgovoru za posao, bilo na poslu, da prijave kršenje Zakona o radu Inspekciji rada “jer dokle god budemo odmahivale rukom da se tu ništa ne može učiniti dotle će biti mobinga, kršenja prava, omalovažavanja, diskriminacije, seksualnog uznemiravanja….”.



Nada se kako će konkretni poslodavac, ipak ubuduće voditi računa da postoje i pitanja koja kandidatima i kandidatkinjama za posao ne smije postaviti.

Riječ je o odredbi Zakona o radu u kojoj izričito piše da “prilikom postupka odabira kandidata za radno mjesto – razgovor, testiranje, anketiranje i slično – i sklapanja ugovora o radu, kao i tijekom trajanja radnog odnosa, poslodavac ne smije tražiti od radnika podatke koji nisu u neposrednoj vezi s radnim odnosom”.

Komentari