Katedrala će dobiti zamjenske križeve

Na zagrebačkoj katedrali, nakon što je prošlog petka u spektakularnoj akciji skinut sjeverni toranj na čijem je vrhu bio križ, do potpune sanacije na južnom i sjevernom tornju stajat će zamjenski križevi koji se rade u jednoj bravariji kraj Zagreba, piše u četvrtak Jutarnji list.

Dnevnik navodi da je u tijeku njihova izrada, da će biti izrađeni od 240 milimetara debelih cijevi i obojani autolakom u zlatnu boju.

U razgovoru s vlasnikom bravarije Jutarnji list doznaje da će privremeni križevi imati visinu od šest metara iznad tornjeva, dok će dva i pol metra ulaziti u korpus ostatka zvonika.

Tornjevi će dobiti i poklopac koji će pokriti dio tornja što se odlomio. Izrada novih križeva trajat će oko dva tjedna. Izgledom pak novi zamjenski križevi neće, kako doznaju, imati nikakve veze s originalnim, već su oni samo preventiva da se zaštiti otvor i da služe kao gromobran.



Da se planira postaviti zamjenske križeve dao je naslutiti monsinjor Ivan Hren, a tu je informaciju potvrdio i glavni arhitekt katedrale Damir Foretić, koji ovih dana kada vjetar to dopušta radi na osjetljivom poslu skidanja preostalih elemenata nakon rušenja sjevernog tornja.

Skinuta je i zaštita na sjevernom tornju koja je bila postavljena prije micanja vrha. Foretić kaže da je u akciji skidanja tornja spušteno 22 tone, a da je samo spuštanje trajalo oko petnaest minuta s visine od 93,5 metara, donosi Jutarnji list.

Komentari