Katastrofalno stanje u KBC Split: Nedostaje više od 300 medicinskih sestara

Tom Dubravec / CROPIX

Situacija s nedostatkom medicinskih sestara u KBC-u Split, ne može biti dramatičnija nego što trenutno jest.

Kako doznaje Slobodna Dalmacija, prema Pravilniku o minimalnim uvjetima splitskoj bolnici nedostaje više od 300 medicinskih sestara, što srednje, što više stručne spreme. Ova brojka je više nego zabrinjavajuća i zaista je začuđujuće kako KBC Split, s ovolikim manjkom medicinskih sestara, uopće može normalno funkcionirati.

S ovim saznanjem, trebalo bi svima biti jasno zbog čega medicinske sestre u splitskoj bolnici padaju s nogu od umora, zbog čega ne mogu dobiti godišnji odmor kada im to odgovara, zbog čega ne mogu dobiti slobodne dane i zbog čega ih šetaju s odjela na odjel, kako bi popunile rupe, kada ih nedostaje na pojedinim odjelima.

No, da bi se nešto moglo pokrenuti nabolje i da se ipak čuo vapaj, govori podatak kako je Ministarstvo zdravstva prije nekoliko dana dalo suglasnost za zapošljavanje medicinskih sestara u splitskoj bolnici. Ova je zdravstvena ustanova dobila suglasnost da zaposli 125 srednjih i viših medicinskih sestara na određeno i neodređeno vrijeme.



Tako će na određeno vrijeme biti zaposleno njih 70 srednje stručne spreme, koje će zamijeniti privremeno odsutne koje su na bolovanju ili porodiljnom dopustu, kao i 20 viših sestara. Na neodređeno vrijeme će ih se zaposliti 27 sa srednjom i njih osam s višom stručnom spremom.

Sve je to divno i krasno, samo gdje pronaći 125 nezaposlenih medicinskih sestara? Na tržištu rada ih nema mnogo, a s druge strane, mnoge rade kod privatnika, stomatologa, u Domovima za starije i nemoćne, privatnim poliklinikama… Koliko će ih bolnica uspjeti zaposliti, ostaje vidjeti. Valjda će i neke medicinske sestre iz kontinentalnog dijela Hrvatske odlučiti, doći u Split, kao što su to znale raditi nekih davnih godina.

Za kraj Slobodna Dalmacija apelira na političare da naprave sve što mogu da splitska Zdravstvena škola dobije još barem jedan, a po mogućnosti i dva nova razreda medicinskih sestara.

Prije nekoliko godina je ukinut jedan razred u toj srednjoj školi i onda je Split, a samim tim i bolnica spala na samo dva razreda medicinskih sestara, što je nedovoljno, sa čime se slaže i struka.

I kada je Split spao na dva razreda, svi su se počeli čudom čuditi i nisu mogli doći k sebi kako to u bolnici fali ovog kadra. Tek ove godine, nakon nekoliko godina moljenja odgovorni su dopustili da se u Sinju otvori jedan razred medicinskih sestara, piše Slobodna Dalmacija.

Komentari