Katarina Peović predlaže obavezno cijepljenje

Saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović govorila o ponudi pravne pomoći radniku koji je poslodavcu razbio automobil, prosvjedu radnica Orljave, uvođenju obaveznog cijepljenja.

Aktualnosti je komentirala pri gostovanju u N1 studiju uživo te je govorila o radniku koji je zbog neisplaćenih plaća razbio automobil poslodavcu, ali i o najavama da će potpore biti veze za cijepljenje.

“Radnička fronta nudi svim radnicima pravnu pomoć. Važno je u ovim teškim trenucima da se radnici imaju kome javiti ako se krše njihova prava. Mi smo tu za one koje ova Vlada baš i ne tetoši, koji imaju probleme. U slučaju da šute sigurno im neće biti bolje”, rekla je na početku.

Osvrnula se na priču o radniku koji je razbio automobil poslodavcu zbog neisplaćenih plaća:



“Ne pozivamo na nerede i nasilje, ali svatko ima pravo na pravnu pomoć pa tako i ovaj radnik. Vidjeli smo da je priča kompleksna. Znate kako ono ide, ako je netko ukrao jabuku kriv je, ali ako znate da ju je ukrao da bi nahranio dijete to je sasvim drugi kontekst. Svaka situacija je specifična, ovdje smo iz medija imali poruku da mjesecima nije primio plaću i da je obazrivo upozorio prolaznika da se udalji jer će sada učiniti nešto što je opasno i što ne smatra evidentno dobrim.

Mi smo pozvali radnika da nam se javi, danas ćemo se s njime vidjeti i utvrditi o čemu se radi”, kaže.

“Nerazumljivo je kriviti radnice za dug od 30 milijuna kuna”

Govorila je i prosvjedu radnica Orljave:

“Ako šutimo ništa se neće dogoditi, radnice Orljave su imale prosvjed i izborile su plaće. Radnici trebaju biti hrabriji i glasniji, naravno, organizirano, sindikalno i radnički djelovati jer to nas dovodi u bolju poziciju. Važno je da svi reagiramo, radnice Orljave nisu dobile plaću, ali jutros smo dobili informaciju da su plaće isplaćene. Horvatovo objašnjenje je bilo stvarno nisko zašto nisu isplaćene plaće.

Rekao je da je bilo dosta prigovora na košulje i da su radnice krive za 30 milijuna kuna duga. Podsjećam da je Orljava u državnom vlasništvu. Potpuno je nerazumljivo da vlasnik kaže da su radnice krive za 30 milijuna kuna duga, a da istovremeno nije smijenio upravu. Ako je nešto bilo problematično onda je trebalo reagirati, a Vlada je to mogla. Vlada voli reći da su im ruke vezane”, veli.

‘Bilo bi poštenije da uvedu obavezno cijepljenje’

Komentirala je i najave novih mjera, odnosno da će potpore biti vezane za cijepljenje:

“Ne znamo kakvo je rješenje, prvo moramo dobiti zakonski prijedlog da vidimo o čemu se radi. Radnička fronta je apsolutno za cijepljenje, i to je jedini način da prebrodimo pandemiju. Vidjeli smo svakakve poruke u Saboru, šalju prikrivene neke poruke da je to nečija sloboda, ali sloboda je do onog trena kada ne ugrožavaš druge. Ako se ne želiš cijepiti ugrožavaš tuđu slobodu.

Što se tiče obaveznog cijepljenja, Vlada se dovela u situaciju gdje ljude ne dovode u ravnopravni položaj, možda bi poštenije bilo da uvedu obavezno cijepljenje, nego da čine što? Najprije su rekli da će poduzetnici biti ti koji su odgovorni za cijepljenje radnika, onda su na pritisak poduzetnika rekli da će radnici biti ti koji će biti odgovorni.

‘Odgovornost se spušta na najniže razine do onih koji se najmanje mogu zaštititi’

Odgovornost se spušta na najniže razine do onih koji se najmanje mogu zaštititi. Na kraju će biti prisiljeni cijepiti se oni koji imaju najmanju zaštitu. Ljudi nisu stavljeni u ravnopravni položaj”, kaže.

Istaknula je i da se moglo ići drugačije, a ne odmah represivnim mjerama.

“Možda ne bi bile potrebne represivne mjere da se nije podilazio određenim lobijima i vidite da Vlada kalkulira koja će mjera biti najpopularnija. Kalkulira se zbog izbornih rezultata, a ne koje su najbolje mjere. Mi sad imamo jako lošu statističku situaciju.

Sada se vidi da Beroš sramežljivo pipa bilo nacije da bi odabrao najpopularniji odgovor. Čuli smo izjavu da ako bude puno zaraženih u četvrtom valu, da on je za obavezno cijepljenje. Princip kojim se vode je princip skupljanja glasova. Bez obzira na to što nema izbora, oni paze na svoj rejting i ići će sa svim potezima koji su društveno prihvatljivi”, govori.

Naposljetku je govorila o pozivu Marine Dalić koji je primila, rekla je kako ju je samo optužila da laže i rekla joj da se obrati sindikatima.

“Mislim da je takva bahatost bivših HDZ-ovih dužnosnika tipična” zaključila je.

Komentari