Kaštelanka kažnjena s 1000 kuna jer nije prijavila televizor HRT-u

Općinski prekršajni sud izdao je prekršajni nalog protiv 35-godišnje Kaštelanke kojim je kažnjena s tisuću kuna jer nije prijavila televizor HRT-u. Optužni prijedlog podigla je Hrvatska radiotelevizija nakon što je kontrolom utvrđeno da televizor nije prijavljen u roku od 30 dana.
Predloženo je izdavanje prekršajnog naloga s kaznom od 1000 kuna, a odvjetnički ured koji zastupa HRT tražio je i da im okrivljenica nadoknadi 1.281,88 kuna troškova te 2240 kuna nastale štete, piše Dalmatinski portal.

Sud je zaključio da su ispunjeni svi zakonski uvjeti za izdavanje naloga. Citirane su odredbe Zakona o HRT-u, i to članak 34. koji navodi da je osoba koja ima u vlasništvu ili posjedu prijamnik, a nije član kućanstva koje plaća mjesečnu pristojbu, obvezna prijaviti prijamnik najkasnije u roku od 30 dana od dana nabave prijamnika ili registracije motornog vozila s ugrađenim prijamnikom, te članak 47. koji regulira kažnjavanje u visini od 1.000 kuna za osobu koja ne prijavi prijamnik ili se koristi odjavljenim prijamnikom.

Sud nije prihvatio zahtjev tužitelja za naknadu njegovih troškova prethodnog postupka, kao ni imovinsko-pravni zahtjev za naknadu štete, i to zbog toga što podaci prekršajnog postupka ne pružaju pouzdanu osnovu za presuđenje pa je HRT upućen u parnicu.

Okrivljenica mora platiti 200 kuna troškova prekršajnog postupka, a ako plati dvije trećine kazne u roku od tri mjeseca od pravomoćnosti presude, stvar će se smatrati zaključeno


Komentari