Kardinal se pismom obratio svećenicima te ih pozvao da se pridržavaju epidemioloških preporuka

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Kardinal Josip Bozanić u subotu navečer ponovno je upozorio na nelogičnost epidemiološke preporuke o okupljanju najviše 25 vjernika u crkvama, te je pozdravio što je dopuštena iznimka na Badnjak i Božić kada će dopušteni broj vjernika biti razmjeran veličini crkve.  

Na Badnjak i Božić mise moraju završiti do 22 sata, a ta dva dana dopušteni broj prisutnih na misnim slavljima nije ograničen na 25 već ovisi o veličini crkvenog prostora, podsjeća Bozanić u pismu vjernicima i svećenicima pozivajući se na odluku Stožera civilne zaštite koja stupa na snagu 21. prosinca i traje do 10. siječnja.

Bozanić u pismu ponovno izražava nezadovoljstvo preporukama civilnih vlasti da se u crkvama, bez obzira na njihovu veličinu, može okupiti najviše dvadeset i petero vjernika te se poziva na Francusku i u brojne druge europske države, u kojima se, kaže, poštuje kriterij veličine crkvenog prostora, a ne neki tehnički broj koji u sadašnjim nevoljama ipak provodi diskriminaciju.

Bozanić poručuje  da će s tim u vezi i dalje nastojati da se postave jasni kriteriji tako da se štiti zdravlje, ali da se i ne dopusti pojačavanje napetosti u društvu. Pozivat će na pozornije razmatranje specifičnosti crkvenih okupljanja, na veću osjetljivost prema vjerničkoj stvarnosti, na dijalog i dosljednu primjenu kriterija.



“Smatram veoma štetnim postupanje kojim bi se, u traženju ravnoteže između medicinskih i epidemioloških zahtjeva te političkih ciljeva, izgubio dublji smisao, onaj naime koji niti u najtežim kušnjama nije problem, nego otvara obzore nade i rješenja”, navodi Bozanić u pismu.

Kardinal se pismom obratio svećenicima 

Uoči blagdana, kardinal se u pismu posebno obratio svećenicima te ih pozvao da se pridržavaju epidemioloških preporuka i povećaju broj euharistijskih slavlja. Podsjeća ih da na Badnjak zadnja misa (‘polnoćka’) mora završiti do 22 sata te ih poziva da za glazbeni izričaj angažiraju nekolicinu pjevača, ali ne i zborove.

Ujedno je dao dopuštenje da svećenici na službi u Zagrebačkoj nadbiskupiji na svetkovine Božića (25. prosinca), Sv. Marije Bogorodice (1. siječnja) i Bogojavljenja (6. siječnja) mogu slaviti četiri misna slavlja.

Za Badnjak i Božić svećenici trebaju  odredite broj mjesta u crkvi prema njezinoj kvadraturi tako da za svakog vjernika osiguraju sedam kvadratnih metara prostora. Obavijest o broju mjesta trebaju istaknite na ulazu u crkvu.

Cijelo vrijeme boravka u crkvi vjernici trebaju nositi maske, a pri ulasku dezinficirati ruke. Trebaju izbjegavati fizički dodir pri čestitanju Božića, a prije mise i nakon mise održavati razmak s osobama koje nisu članovi istog kućanstva.

Bozanić navodi i da blagoslov obitelji zbog posebnih okolnosti izazvanih pandemijom treba organizirati izvan uobičajenih vremenskih okvira, eventualno u prvim mjesecima godine 2021.  Kod blagoslova obitelji posebnu pozornost valja obratiti na pravodobno informiranje vjernika te prilagodbu njihovim životnim prilikama i uvjetima, poštujući u svakoj prigodi propisane epidemiološke mjere i upute.

Komentari