Kardinal Bozanić predmolio središnje ekumensko molitveno slavlje

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predmolio je u nedjelju navečer u zagrebačkoj prvostolnici središnje ekumensko molitveno slavlje u sklopu Svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana što se od 18. do 25. siječnja održava u Zagrebu i Zagrebačkoj nadbiskupiji.

Svjetska molitvena osmina za jedinstvo kršćana ove se godine održava pod geslom “Iskazivahu nam nesvakidašnje čovjekoljublje“ (Dj 28, 2).

Uz kardinala Bozanića, koji je uvodno pozdravio okupljene vjernike, biskupe i đakone, ekumensko molitveno slavlje predvodili su i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Srpske pravoslavne crkve Nj. preosv. Porfirije Perić, biskup Evangeličke crkve u Republici Hrvatskoj gosp. Branko Berić, biskup Reformirane kršćanske kalvinske Crkve u Republici Hrvatskoj gosp. Peter Sen, predsjednik Saveza baptističkih crkva u Republici Hrvatskoj pastor Ivica Horvat te protojerej stavrofor o. Kirko Velinski, parohijski svećenik Makedonske pravoslavne crkve u Republici Hrvatskoj, priopćio je u nedjelju navečer Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Na ekumenskom slavlju sudjelovali su i visoki gosti – kardinal Jean-Claude Hollerich, S.J., nadbiskup luksemburški, predsjednik Vijeća biskupskih konferencija Europske unije (COMECE) i pastor Christian Krieger, predsjednik Konferencije europskih Crkava (CEC), te apostolski nuncij mons. Giorgio Lingua.



Tijekom Molitvene osmine živimo veću osjetljivost jednih prema drugima

“U ovom se slavlju sjedinjujemo s kršćanima diljem svijeta, pozorni na iskazivanje čovjekoljublja, što je u središtu ovogodišnje teme, izražene riječima iz Djela apostolskih”, rekao je uvodno kardinal Bozanić.

Istaknuo je kako svake godine tijekom Molitvene osmine za jedinstvo kršćana u Zagrebačkoj nadbiskupiji živimo veću osjetljivost jednih prema drugima i pružamo konkretne znakove svojih nastojanja glede zajedništva Kristova Tijela, rastući u molitvi te razvijajući kulturu susreta i blizine.

U homiliji je kardinal Bozanić podsjetio na Apostolsko pismo“Aperuit illis” kojim je papa Franjo u Katoličkoj crkvi ustanovio Nedjelju Božje riječi koja će se proslaviti sljedeće nedjelje a koje papa Franjo započinje upravo ozračjem susreta Uskrsloga i njegovih učenika, kada im otvara pamet da bi razumjeli Pisma.

“Nedjelji Božje riječi pripast će tako pravo mjesto u razdoblju u godini u kojem smo pozvani na jačanje veza sa Židovima te na molitvu za jedinstvo kršćana. Nije riječ o pukoj vremenskoj podudarnosti: slavljenje Nedjelje Božje riječi očituje ekumensku vrijednost zato što onima koji slušaju Sveto pismo pokazuje put kojim valja ići kako bi se prispjelo k istinskom i čvrstom jedinstvu”, istaknuo je zagrebački nadbiskup.

Osvrnuo se na riječi naviještenoga Evanđelja i istaknuo da su “nakon Učiteljeve smrti, učenici zbunjeni, prestrašeni i razočarani, zatvoreni u svoje dvojbe i nespremni vjerovati onima koji su vidjeli Uskrsloga. Ostali su sami. Dok se nalaze baš u takvom raspoloženju, Gospodin dolazi k njima. Ono što je izgledalo nasilno prekinutim, započinje iznova. Radost je oživjela, nada je obnovljena, a planovi dobivaju obrise novih mogućnosti”.

Isus ih pak, dodao je kardinal, prekorava zbog okorjelosti njihova srca i zbog nevjere, ali njima, upravo takvima, povjerava veliko djelo naviještanja Radosne vijesti, zajedno s djelima koja su jasni znakovi vjere i opet ih naizgled, napušta, ostavljajući ih suočene sa stvarnošću života, ispunjena bojaznima i pogreškama te s teretom ljudskih ograničenosti.

“To je ohrabrenje i za nas, da u trenucima kad nam nedostaje oduševljenja, kad osjećamo težinu neostvarenih snova i poljuljanih nada, ne zaboravimo Kristov dar blizine kojim možemo iznova započinjati. Mi smo u Njegovu djelu, nikada nismo prepušteni samo svojim snagama”, poručio je zagrebački nadbiskup.

“U ovom znakovitom zajedništvu molimo za suradnju s Duhom Svetim koji ostvaruje jedinstvo Kristova Tijela, Crkve. Naime, ako se sve veći broj Isusovih sljedbenika bude duhovno sjedinjavao s Gospodinovom molitvom ‘da svi budu jedno’ (Iv 17, 21), takva molitva u Isusovo ime neće otići u prazno. Stoga večeras molimo i za povezanost između Božje riječi i naših djela, što daje vjerodostojnost svjedočanstvom života i sposobno je otkrivati ljepotu naše vjere novim naraštajima”, zaključio je kardinal Bozanić.

Komentari