Kardinal Bozanić pozvao na solidarnost i stvaranje novog zajedništva

U povodu kršćanskog blagdana Cvjetnice nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić u nedjelju je, predvodeći euharistijsko slavlje, uputio vjernicima poruke ohrabrenja i vjere te pozvao na stvaranje novoga zajedništva u izazovnim vremenima.

“Ovom Misom Cvjetnice, započinje Veliki tjedan muke, smrti i uskrsnuća Gospodinova. Ove godine za nas, ali i za čitav svijet, poseban je Veliki tjedan”, rekao je Bozanić predvodeći misno slavlje u crkvi Tijela Kristova u zagrebačkom naselju Sopot.

“Svi smo pogođeni širenjem bolesti koja je zaustavila redoviti životni tijek, unijela nesigurnost i poremetila redovitost naših ophođenja i susreta. Osim toga, mi u Zagrebu i njegovoj okolici nosimo posljedice potresa, koji je ostavio razorne tragove na mnogim kućama, u domovima, na našim crkvama, pa i na našoj Katedrali, te nedvojbeno u dušama ljudi koji žive u Zagrebu, osobito u mjestima podno Medvednice i u njezinoj okolici”, istaknuo je kardinal.

Kao vjernička zajednica snažno osjećamo nedostatak fizičkog sudjelovanja u Euharistijskim slavljima u našim crkvama, rekao je. Dok se u mnogočemu osjećamo pogođeni, ranjeni i udaljeni, osjećamo poziv da prepoznamo novu blizinu s Bogom, u našim obiteljima i međuljudskim odnosima, koja se gradi u nevoljama, naglasio je.



U vrijeme kada smo prisiljeni ostati u svojim kućama, sabrani u obiteljima, čini se da ove godine Isus sa svojim učenicima želi na osobit način ući u naše domove i slaviti Pashu u našoj kući, rekao je Bozanić, što je, kako je rekao, jedinstvena prilika koja nas vraća na početke hebrejskoga blagdana, koji je nastao u noći bijega iz egipatskog ropstva, kada je izabrani narod slavio oslobođenje blagujući janje u uskom krugu, svaka obitelj za sebe. “I sam je Isus htio slaviti Pashu u kući neposredno prije noći molitve, boli i uhićenja na Maslinskoj gori”, pojasnio je.

Važnost solidarnosti i zajedništva u vremenima kušnje

Vjernike je pozvao da na Nedjelju Muke Gospodnje – Maslinsku nedjelju, otvore vrata svoga doma “da Isus u ovoj jedinstvenoj prigodi slavi Pashu u intimnosti naše obitelji”, te upozorio na važnost solidarnosti i zajedništva u vremenima kušnje.

“Trpljenje traži podršku, utjehu, blizinu, pomoć u nošenju teškoća, posebno od prijatelja i najbližih. Braćo i sestre, povijest često ostavlja tragove bez granica. Mnoge žrtve zbog bolesti koja hara i ovih dana umiru same, bez blizine i utjehe najbližih. Ali činjenica jest da i toliki gladni, siromašni, nevini, tolika nevina dječica suvremenog čovječanstva, napuštaju ovozemni život bez poštovanja i brige koje zaslužuje svako ljudsko biće, svaki Božji sin i kći. Isus, noseći križ, poziva nas da nikada ne zaboravimo siromahe, svoju braću i sestre, koji nemaju nikoga blizu sebe tko bi ih utješio”, istaknuo je.

Izazov pred kojim se nalazimo u sadašnjem vremenu je vratiti se i otkriti ono što je najbotnije u životu, naglasio je kardinal Bozanić.

Svoju homiliju zaključio je s porukom: “Draga braćo i sestre, izgleda kao da je Isus izabrao ovog Velikog tjedna, ove godine, više nego ikada, ući u vašu kuću, u vaš dom, da bi obogatio, ili promijenio vaše odnose, vaše obiteljsko zajedništvo. Otvorite mu vrata vaših kuća, vaših obitelji, vašega srca. On zna što nam je potrebno”.

Komentari