Kardinal Bozanić: Obitelj je podnijela najveći teret prošlih mjeseci

Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u subotu se, predvodeći misu na blagdan Velike Gospe u marijanskom svetištu Majke Božje Bistričke, osvrnuo na pandemiju koronavirusa te rekao da je obitelj institucija koja je prošlih mjeseci podnijela najveći teret.

“Braćo i sestre, dok vas gledam ovdje, vidim da prevagu čine obitelji. Možemo reći da je obitelj ona institucija koja je prošlih mjeseci podnijela najveći teret i sačuvala nas. Kad je sve stalo, obitelj je ostala”, istaknuo je Bozanić okupljenim vjernicima na središnjem misnom slavlju u crkvi na otvorenome.

Obitelj je od prvašića do kraja osnovne škole pratila djecu i mlade i ona je onaj kutak sigurnosti, dodao je.

“Znakovito je da se u vremenu kad se pokušavalo i pokušava obitelj kao instituciju obezvrijediti, vraćamo ponovno toj osnovnoj stranici ljudskoga društva – obitelji. Obitelj nas spašava”, poručio je Bozanić.



Obitelj u kojoj ima mjesta Bog, koji povezuje, ujedinjuje i diše, naveo je, dodavši da se danas posebno molio za obitelji.

70. obljetnica od proglašenja dogme

Ove se godine navršava 70. obljetnica od proglašenja dogme o Uznesenju Blažene Djevice Marije na nebo dušom i tijelom, koju je 1. studenoga 1950. svečano proglasio papa Pio XII. Svetkovinom Velike Gospe 15. kolovoza. Vjernički narod od davnine slavi to otajstvo vjere, istaknuo je Bozanić.

Podsjetio je da svetkovinu Velike Gospe rado nazivamo i hrvatski ljetni Božić, istaknuvši da svetkovina Marijina uznesenja uzdiže naš pogled prema visinama, usredotočuje misli i diže našu dušu prema raju i vječnosti.

U današnje vrijeme, u vrijeme sadašnjih kušnji, pritisnuti raznim nedaćama, rekao j Bozanić, molimo Boga da nam po zagovoru Bogorodice Marije i blaženoga Alojzija Stepinca udijeli milost pokore i obraćenja, mir duše i tijela, da nas i sav svijet oslobodi od pandemije bolesti koronavirusa.

“U raznim vremenima haranja kuge u prošlosti, vjernici su ustajali i hitali Mariji tražeći njezin zagovor kod Boga. I mi to danas činimo. Ovo je vrijeme posebne molitve, posebnog uzdisanja duše prema Bogu da nas oslobodi, jer samo nas on može osloboditi od raznih oblika pandemije”, poručio je kardinal.

Komentari