KAPULICA: HDZ je snažna stranka koja dijeli vrijednosti demokršćanstva

Zeljko Puhovski / CROPIX

Na 19. Općem saboru HDZ-a bira se novo predsjedništvo i po svemu sudeći činit će ga nova mlada lica koja su se potvrdila prošle godine, između ostalog i na lokalnim izborima, izvijestio je za Dnevnik Šime Vičević te svom sugovorniku Mariu Kapulici, saborskom zastupniku HDZ-a, postavio je pitanje kako će izgledati novo lice HDZ-a.

– Novo lice je spoj naših tradicija, a meni je zadovoljstvo, kao sudioniku prvog Općeg sabor, koji je bio u Lisinskom prije 32 godine, da je HDZ održao tradiciju održavanja svojih sabora upravo u ovoj dvorani, rekao je i dodao kako novi program HDZ-a vrednuje sve one temelje na kojima je nastao, ali naravno, da je potrebna nadogradnja u duhu onoga što mi nazivamo moderni hrvatski suverenizam, kako bi današnja politika odgovarala na suvremene izazove ovog vremena i onog što građani očekuju od jedne vlasti.

– Naša je zadaća da izađemo u susret tim očekivanjima, a izabrat ćemo ljude za koje će naši izaslanici procijeniti da to najbolje mogu napraviti, rekao je te naglasio kako su to pobjednici lokalnih izbora, kako ima mnogo župana, ljudi koji su mladi ali imaju puno operativnog iskustva.

Ističe kako će to biti dodatni vjetar u leđa u realizaciji planova i ciljeva za HDZ i Hrvatsku.



Prema anketama HDZ je na prvom mjestu za otprilike 10 posto ispred drugo rangiranog SDP-a.

Kapulica govori kako će strategija HDZ-a biti ista kao i do sada kako bi uvjerili birače da je HDZ pravi izbor.

– Čitav mandat održavamo ovakvu razliku. Mi u HDZ-u ne potičemo fragmentaciju političkog tijela u Hrvatskoj te smatramo da nije dobro da imamo sto stranaka, već smatramo da bi bilo da imamo nekoliko snažnih stranaka koje mogu ozbiljno sudjelovati u političkom životi i u rješavanju pitanja za koje građani očekuju da se riješe, rekao je i dodao kako na žalost dolazi do fragmentacija i na ljevici i na desnici.

Naglašava kako je velika odgovornost na HDZ-u i oni ostaju središnja politička stranka države i naroda, pozicionirana na desnom političkom spektru.

– To je pozicija koju građani Hrvatske najviše prihvaćaju i u kojoj se osjećaju najbolje. U tom pogledu nećemo ništa mijenjati bez obzira na stalna dozivanja i desnice i ljevice. HDZ ostaje tamo gdje je i na taj ćemo način ostati i povećati razliku, istaknuo je Kapulica.

Među temeljnim odrednicama nove deklaracije je i obitelj. Ovog puta se ističe da HDZ poštuje sve zajednice obitelji prema načelima međusobne brige i ljubavi.

– HDZ nije Možemo koje ima svoje vrijednosti i ne poštuje nikoga tko te vrijednosti ne dijeli. Mi respektiramo svačija mišljenja. HDZ je snažna stranka koja dijeli vrijednosti demokršćanstva, narodnjaštva, ali naša je poruka da respektiramo i one s drugačijim uvjerenjem, zaključio je Kapulica.

Komentari