KAOS U OBRAZOVANJU Divjak čeka upute epidemiologa, a ravnatelji i roditelji zbunjeni više nego ikad prije

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak očekuje upute epidemiologa i vjeruje da će razredna nastava za učenike prvih do četvrtih razreda osnovne škole početi kako je i predviđeno 11. svibnja, a smatra da se zagrebački gradonačelnik mora pobrinuti da tako bude i u zagrebačkim školama.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u petak za Dnevnik Nove TV da u Ministarstvu čekaju upute epidemiologa te kako vjeruje da će do 11. svibnja biti spremni za provođenje nastave u školama.

Stručnjake treba i dalje slušati, ali i razumjeti roditelje

Na pitanje tko će odgovarati ako se djeci koja tada krenu u školu “nešto dogodi” odgovorila je da “kako smo do sada slušali stručnjake tako moramo i nastaviti”. Roditelji djece od prvoga do četvrtog razreda mogu, naime, birati hoće li poslati djecu u školu ili će ih i dalje ostaviti da kod kuće prate nastavu.

Posjetila je da su stručnjaci i predložili da razredna nastava u nižim razredima osnovne škole počne 11. svibnja i smatra kako je na na nama je da se dobro pridržavamo uputa stručnjaka.



Ministrica je dodala kako svi moramo korak po korak osigurati uvjete i kada ih osiguramo sigurna je kako neće biti upitno da su škole sigurne. Divjak je rekla kako razumije i roditelje koji ne žele u prvo vrijeme slati djecu u školu.

“Ne možemo 11. svibnja krenuti s nastavom i vrtićima ako uvjeti neće biti osigurani”, ustvrdila je ministrica.

Kada je pak riječ o tome kako će se učitelji postaviti u situaciji ako će, primjerice, u jednom razredu deset učenika 11. svibnja doći u školu, a drugih deset će ostati kod kuće, Divjak je objasnila kako razredna nastava znači da učitelji imaju svoju normu kao i do sada te da oni u razredima neće izvoditi nastavu na daljinu, nego će to raditi netko drugi.

“Kao i kada imaju virozu, često je pola razreda u školi, pola kod kuće. I zadaću će provjeravati kao što je provjeravaju i inače kad ih nije duže bilo u školi. Razredna nastava znači da učiteljica radi svoju normu kao do sada i ima jednak broj učenika i ne izvodi nastavu na daljinu, to netko drugi radi”, rekla je Divjak.

Bandića treba pitati kako će vratiti učenike u škole

Primjedbu kako ravnatelji osnovnih škola u Zagrebu upozoravaju “da ni inače nemaju tople vode, higijenskih potrepština”, ministrica Divjak komentirala je riječima da to pitanje treba postaviti zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću.

“Umjesto da se sije panika i šalju se neka pisma koja su nepotrebna treba napraviti plan kako će se učenici vratiti”, istaknula je Divjak.

Vezanu uz informaciju zagrebačkoga Gradskog ureda za obrazovanje da očekuju upute mjerodavnoga ministarstva, ministrica je izjavila kako “možemo to i tako postaviti”.

“Grad Zagreb dobit će jasne upute, ali osnivač osigurava infrastrukturu. Ako postoji potreba da se iz oštećenih osnovnih škola učenici presele u srednje škole neka se tako i učini. Gradonačelnik se treba primiti posla i razmisliti o uvjetima u školi, a ne slati neka pisma”, zaključila je ministrica Divjak.

Ponovila je da će se državna matura održati u lipnju – od 8. do 29. lipnja.

“Škole su prazne, a i inače kada se pisala matura učenici su bili udaljeni jedni od drugih. Uvjeti se osiguravaju i matura je zavšni čin za završne razrede, a gradivo drugoga polugodišta neće biti na maturi”, rekla je Divjak.

Komentari