KAOS U DALMACIJI: Split i okolicu pogodilo snažno nevrijeme! Ceste su poplavljene, a vatrogasci na nogama

Ilustracija: Tom Dubravec/Cropix

Split i okolicu pogodilo je u subotu oko 13 sati jako kišno i grmljavinsko nevrijeme koje je poplavilo ceste zbog čega je ponegdje bio otežan promet dok su vatrogasci primili stotinjak poziva građana.

Preko Jadrana se premješta visinska ciklona, a glavnina oborine u ranim popodnevnim satima zahvatila je srednju Dalmaciju.

Lokalno je palo više od 30 litara kiše po kvadratnom nevremenu.

Prva obilna kiša ovog ljeta zahvatila je i u Split. Velike količine oborine u kratko vrijeme izazvale su bujice u dijelu grada, piše Dalmacija Danas.



Većina poziva koje su uznemireni građani uputili vatrogascima odnosilo se na ispumpavanja okna liftova i podrumskih stanova, a u jednom slučaju vatrogasci su intervenirali kako bi ugasili požar razvodne kutije koja je uslijed udara groma planula na sedmom katu stambene zgrade, doznaje Hina u županijskom Vatrogasno-operativnom centru.

Prema riječima Rade Popadića iz Crometeo udruge koja okuplja hrvatske amatere meteorologe, subotnjom kišom prekinuta je višemjesečna suša u dijelovima Dalmacije, a razlog je u prolasku visinske ciklone koja se svojim centrom premještala sa sjevernog na južni Jadran.

Popadić je rekao da je prema podacima mreže meteoroloških postaja najviše kiše palo na području splitskog gradskog kotara Sućidar u kojem je izmjereno čak 45 litara po metru četvornom, čime je premašena prosječna količina oborina za čitav kolovoz.

Oborine nisu zaobišle ni druge dijelove srednje Dalmacije, kiša je pala na Braču, Šolti i Visu, a obilnijih je oborina bilo u dijelovima Dalmatinske zagore.

Ciklona je, uz obilne oborine donijela i zamjetan pad temperature zraka za 10 do 15 Celzijevih stupnjeva u odnosu na jučer. Pojedina mjesta Dalmatinske zagore mjere tek 15 stupnjeva dok je na Dinari u 15 sati izmjereno tek osam stupnjeva.

Kiša je ugasila požar koji je tamo bio aktivan”, izjavio je Popadić.

U Splitu su uobičajeno bile poplavljene gradske ulice i ceste na kojima su se zbog nečištoće uz rub kolnika začepili odvodi, pa su na nekim mjestima vozači u svojim automobilima više plutali nego vozili dok su pješaci te ceste i ulice zaobilazili u širokom luku.

 

Komentari