Kao jedna od financijski najskupljih prevara označeno je lažno predstavljanje na Instagramu

Pixabay

 

Prevare na društvenim mrežama su u porastu, a prevaranti su počeli koristiti sve sofisticiranije metode. Nova prevara se proširila društvenim mrežama, a ovi prevaranti najčešće koriste Instagram za svoje ciljeve. Iako su uglavnom nezapažene, Instagram prevare u kojima se prevaranti predstavljaju kao slavne osobe jedan su od financijski najskupljih primjera prevara na internetu.

Za razliku od većine prevara koje uključuju male količine novca, ova vrsta prevare – tipično orkestrirana na Instagramu, ali se može pojaviti i na drugi društvenim mrežama – osmišljena je tako da snažno pogodi žrtve i to samo jednim potezom.

Prevaranti kreiraju stranicu za obožavatelje neke slavne osobe i ulože neki manji novac kako bi skupili što veći broj pratitelja, a to uključuje i tisuće lažnih pratitelja. Tako žele ostaviti privid legitimnosti.



Neke od najpopularnijih takvih stranica uključuju one koje se odnose na zvijezde filmova za odrasle ili hollywoodske slavne osobe. Ponekad su to i stranice za obožavatelje nekih glazbenika ili osobe koje liječe i iscjeljuju, piše Make use of.

Prevaranti najprije prouče komentare ispod objave koju postavi neka slavna osoba i tako pronađu potencijalne žrtve. Oni strastveni obožavatelji koji izraze želju za upoznavanjem slavne osobe dobit će privatnu poruku.

Tim obožavateljima se ponudi prilika da upoznaju slavnu osobu ili da nastupaju s njima ako uplate određenu količinu novca osobi koja se lažno predstavlja da je upravo ta celebrity zvijezda.

Od meta se tada traži da plati lažne agencijske pristojbe menadžerskom timu slavne osobe. Nakon uplata, žrtve su ili blokirane ili se traže dodatne uplate, primjerice za prijevoz ili druge logističke zadatke, prenosi N1.

Da biste to izbjegli, nemojte komunicirati s neslužbenim stranicama zvijezda. Kada komunicirate s neprovjerenim izvorima, izbjegavajte one koji traže uplate, poklon bonove i bilo što slično tome.

 

Komentari